sluit

Dood Paard

A Family Business | Bye Bye Daddy

In een hedendaagse versie van Op hoop van zegen haalt Dood Paard de scherpste kanten van dit meesterwerk naar boven. Een voorstelling als een mokerslag voor ons geweten.

Dood Paard haalt in deze hedendaagse, uitgebeende versie van Op hoop van zegen de scherpste kanten van het meesterwerk van Herman Heijermans naar boven. Het resultaat is een voorstelling waarin de wind voortdurend giert en die aankomt als een mokerslag voor ons geweten.

Nadat Heijermans zich in 1900 had verdiept in de misstanden in de zeevisserij schreef hij een aanklacht tegen reders die vissersschepen als ‘drijvende doodskisten’ het water opstuurden om verzekeringsgeld op te strijken. Het glorieuze ondernemerschap op zee, waar Nederland vaak trots op is, verliest hier al haar glans. Het verhaal van de roekeloze ondernemer die meent dat hij geen andere keuze heeft en het arme vissersgezin dat wordt uitgebuit, is nog steeds aangrijpend. Maar niet alleen een hedendaagse visser, ook pakketbezorgers of het bagagepersoneel van Schiphol kan zich erin herkennen. De storm die door het stuk raast is zo hevig, dat het lijkt alsof de klimaatcrisis al voelbaar is.

Over het gezelschap

Toneelgezelschap Dood paard werkt als een collectief. Het artistieke team bestaat uit de toneelspelers Manja Topper, Kuno Bakker en Tomer Pawlicki en technisch producent Michael Yallop. Voor de voorstellingen in seizoen 2023-2024 wordt het collectief aangevuld met Joachim Robbrecht, Janneke Remmers, Mokhallad Rasem en Magne van den Berg.

Dood Paard maakt voorstellingen op basis van uiteenlopende inspiratiebronnen: klassieke teksten, moderne klassiekers, nieuwe teksten, actuele thema’s. Het werk is eigenzinnig en open, rauw en filosofisch, humoristisch en pijnlijk, controversieel en bejubeld, uitzinnig en ingetogen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?