sluit

Douwe Eisenga & Wouter Dewit

De Ontmoeting

In de serie De Ontmoeting neemt gastprogrammeur Chris Tangelder neemt je mee op een muzikale reis langs diverse genres, kleuren en smaken. Vandaag: een programma rondom neo-klassieke muziek.

‘Neo-classical’, ‘ambient music’, ‘mellow klassiek’ of toch ‘soundscapes’? Eigenlijk maakt het niet uit hoe je het noemt, want de muziek van componisten als Ludovico Einaudi, Max Richter, Joep Beving, Nils Frahm en Ólafur Arnalds valt nauwelijks te categoriseren. Vaak zoekt deze naar verstilling en rust, een ontsnapping uit de drukte en de chaos van het huidige bestaan. Ga je verder terug in de tijd, dan kom je uit bij Philip Glass, Eric Satie, Wim Mertens en Simeon ten Holt. Vandaag op het programma: de neo-klassiekers Douwe Eisinga en Wouter Dewit.

DOUWE EISENGA
“Luisteren op de rand van de tijd.” Zo schreef een Frans blog een paar jaar geleden over de muziek van Douwe Eisenga. Als componist heeft hij een hoop hoeken en gaten van de wereld gezien, met premières van Chicago tot Moskou, van Yokohama tot New York. Samenwerkend met onderen David Mitchell (Cloud Atlas), Lavinia Meijer, Claudia Schreier en Boukje Schweigman (Wiek).
Met de compositie ‘For Mattia’ uit 2017 kroop hij voor het allereerst zelf in het openbaar achter de piano. Eerst alleen op video maar al gauw ook op het podium. In al zijn pianomuziek probeert hij een doolhof te maken waar je eigenlijk niet uit wil, zo goed toeven is het op de rand van de tijd. In april komt het nieuwe album uit bij TRPTK.

WOUTER DEWIT
In 2015 debuteerde Wouter Dewit met zijn zelf uitgebrachte pianoplaat ‘Everything you See’. Zijn tweede album ‘Still’ kwam tot leven in zijn woonkamer. Wanneer een melodie in zijn vingers zit, neemt Wouter Dewit plaats achter zijn piano. Hij volgt zijn instinct, ook al staat er niks op papier. Zijn klassieke achtergrond (zijn grootvader was klassiek pianist en als kind volgde Wouter een strikt dieet van Bach) combineert hij met moderne klanken. Zijn inspirators Nils Frahm en de Griekse pianist Michel Bisceglia stimuleren hem opnieuw zijn hedendaagse en klassieke kleuren op te zoeken. Wouter Dewit wordt tijdens zijn concert bijgestaan door Tine Anthonis (cello) en Beatrijs De Klerck (viool).

douweeisenga.com / wouterdewit.be / #deontmoeting

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden