sluit

Eric Vaarzon Morel & Thomas Beijer

Lorca

De vriendschap tussen twee artistieke tegenpolen in het Spanje van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Dat is het thema van Lorca, een bruisende muziekvoorstelling van flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel en pianist Thomas Beijer.

In het tv-programma De Nieuwe Stradivarius liet Vaarzon-Morel een instrument naar zijn beeld en wens vormgeven door de gitaarbouwers Menno Bos en Jos Scharpach. Bij ons komt hij voor het eerst optreden op deze bijzondere gitaar. Deze middag is de vuurdoop van dit instrument, en komt Spaanse flamencodanseres Raquela Ortega voor deze gelegenheid mee naar Nijmegen.

Federico García Lorca (1889-1936) wordt algemeen beschouwd als de grootste Spaanse dichter van de twintigste eeuw. Manuel de Falla (1876-1946) is Spanje’s meest uitgevoerde componist uit die periode. De twee mannen leken totaal niet op elkaar. Lorca was flamboyant, links en homoseksueel, De Falla een wat stijve, conservatieve katholiek. Toch beïnvloedden de twee kunstenaars elkaar sterk en ontwikkelde zich tussen hen een diepe vriendschap. Die eindigde toen Lorca in 1936 aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog door nationalistische milities van generaal Franco werd doodgeschoten.

Lorca en De Falla vonden elkaar in hun liefde voor de flamenco. Die typisch Spaanse kunstvorm stond er een eeuw geleden beroerd voor en werd vooral nog gezien als platte volkskunst. Om de flamenco nieuw leven in te blazen, organiseerden de twee vrienden in 1922 in Granada een groot flamenco-concours.

Dit Concurso de Cante Jondo de Granada staat centraal in de voorstelling Lorca. Eric Vaarzon Morel en Thomas Beijer bewerken teksten van García Lorca, composities van De Falla en spelen ook eigen stukken. Uitgelaten Andalusische volksmuziek wordt afgewisseld met melancholieke zigeunermelodieën, onstuimige gitaarserenades met ingetogen pianomuziek. Dit alles tegen de achtergrond van de Lorca’s tragische dood en het begin van de Spaanse Burgeroorlog.

www.vaarzonmorel.com

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden