sluit

Festival Jazz International Nijmegen

Wietse Voermans, Mark Guiliana Quartet & The Preacher Men
#jazz
Festival

Na twee uitverkochte edities vindt van 25 t/m 28 oktober 2018 het wervelende jazzfestival Festival Jazz International Nijmegen plaats. Op het programma een avontuurlijke dwarsdoorsnede van de hedendaagse jazzscene met crossovers richting pop, klassiek, impro en elektronica.

Verwacht verstilde momenten en knetterde explosies van gevestigde namen en jong talent. En er is een gratis pop-up randprogramma op diverse plekken in de stad. Nu niet op vier maar op vijf podia in de stad: Brebl, Doornroosje, LUX, Lindenberg en Concertgebouw de Vereeniging. Een specifieke sound is onontbeerlijk in de jazz waar het gaat om muzikale expressie. Daarom loopt in zowel Nijmegen als Rotterdam het thema “the voice” als rode draad door het programma. Hiermee wordt de stem of het kenmerkende geluid van een muzikant (niet per se een zanger!) bedoeld die ook doorklinkt in een bandgeluid of compositie.

De voorstellingen tijdens Festival Jazz International Nijmegen op zondag 28 oktober bij ons:

THE PACK PROJECT 2018 – WIETSE VOERMANS (NL)
Wietse Voermans (NL) – altsax, Michael Moore (NL) – klarinet/ altsax, Rasmus Svale Kjærgård Lund (DK) – tuba, Alessio Bruno (NL/IT) – contrabas, Onno Govaert (NL) – drums
Aanvang: 19.30 uur

The Pack Project is het jaarlijks terugkerend jongtalentenproject van Festival Jazz International Rotterdam & Nijmegen. Dit jaar presenteert de Rotterdamse saxofonist Wietse Voermans zijn ‘Pack’, een exclusieve band die door hem samen met de artistieke leiding van Jazz International is samengesteld. Wietse Voermans is uitgekozen om zijn karaktervolle saxofoonsound en zijn hoogstaande solistische vaardigheden en zeggingskracht.
Voor The Pack Project laat Voermans zich vooral inspireren door musici die hij bewondert om hun spel en persoonlijkheid, niet in eerste instantie om het instrument dat zij bespelen. Hij nodigde vier instrumentalisten uit plaats te nemen in zijn band: rietblazer Michael Moore, de Deense tubaspeler Rasmus Svale Kjærgård Lund, contrabassist Alessio Bruno uit Italië en de Nederlandse drummer Onno Govaert. “Vier musici die geïnteresseerd zijn in free-impro maar ook veel ervaring hebben met gecomponeerde muziek” zegt Voermans. “Ik vind het interessant muzikanten met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Het is hun persoonlijkheid en lyriek die ik aantrekkelijk vind. Soms geef ik ze een stem die ze niet gewend zijn. Daarin zit de spanning.” Met Michael Moore en Onno Govaert in de band wil Voermans ook een connectie maken met de Amsterdamse vrije-impro scene.

MARK GUILIANA QUARTET (VS)
Mark Guiliana – drums, Fabian Almazan – piano, Jason Rigby – sax, Chris Morrissey – bas
Aanvang: 21.00 uur

Mark Guiliana staat vooraan een nieuwe generatie drummers die vrijelijk jazz, pop en dance ritmes voor elkaar inwisselen. Niet voor niks was hij de drummer die David Bowie bijstond voor Blackstar, en was hij jaren de vaste drummer van Avishai Cohen. In zijn eigen projecten combineert Mark vaak zijn akoestische drums met elektronische beats, maar met zijn jazzkwartet gaat hij juist de uitdaging aan om alle vrijheid en vormen van experiment te vinden ‘inside the box’. Technisch is hij meesterlijk, maar hij schept er nog het meeste genoegen om zichzelf al spelende te verrassen. Het is apart om te spreken van begeleiders van een drummer, maar er wordt veel gevraagd van zijn muzikanten om zijn virtuoze en polyritmische wendingen te kunnen volgen. Toch zijn de vier zo hecht op elkaar ingespeeld dat het voelt als een band die spreekt met één stem.

THE PREACHER MEN (NL)
Efraïm Trujillo – saxofoons, Rob Mostert – hammond B3 organ , Chris Strik – drums
Aanvang: 22.15 uur (in het café, gratis toegang)

De tijden van rokerige jazzclubs in Chicago en New York herleven vanavond in de Foyer van LUX. The Preacher Men bestaat uit drie topmuzikanten met een gedeelde liefde voor de klassieke sax, drums & hammond trio’s uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Hun debuutalbum ‘Preaching Out Loud’ (2016) werd door de critici zeer goed ontvangen en de afgelopen jaren speelde The Preacher Men op talloze festivals, in theaters en jazzclubs in zowel Nederland als België. Met gruizige, diep-groovende Hammond klanken en scheurende saxofoonkreten vertelt The Preacher Men overtuigend een muzikaal verhaal dat terugvoert naar de tijd van Blue Note en Verve, de tijd van helden als Jimmy Smith, Jimmy McGriff, Lou Donaldson & Stanley Turrentine.

PROGRAMMA
Bekijk het volledige programma op www.festivaljazzinternationalnijmegen.nl.

Festival Jazz International Rotterdam is het partnerfestival van Festival Jazz International Nijmegen. De Nijmeegse partners zijn JIN, BreBl, Lindenberg, LUX, Concertgebouw de Vereeniging, Doornroosje, Music Meeting en ArtEZ.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden