sluit

Festival Jazz International Nijmegen 26 t/m 29 okt 2017

Festival

Van donderdag 26 oktober tot en met zondag 29 oktober vindt de tweede editie van het Festival Jazz International Nijmegen plaats op verschillende plekken in Nijmegen. Op zondag 29 oktober strijkt het festival bij ons neer.

In een unieke samenwerking met het Festival Jazz International Rotterdam en verschillende Nijmeegse partners is er een vierdaags jazzfestival. Met jong talent uit beide steden én grote internationale jazzartiesten. Ook wordt er een randprogramma georganiseerd. Het is mogelijk een passepartout voor het hele festival te bestellen via deze link of losse tickets voor een van de andere dagen via deze link.

Lee Konitz Quartet (VS)
De in Chicago geboren altsaxofonist Lee Konitz staat al ruim zeven decennia op de planken; hij wordt in oktober 90 jaar! Hij was er vroeg bij als medegrondlegger van de ‘cooljazz’ beweging met Miles Davis’ ‘Birth of the Cool’ in 1949, Lennie Tristano, Warne Marsh en later Chet Baker.
Hij heeft daarna altijd een rol gespeeld als zelfstandige vernieuwer in de post-bop improvisatie muziek. Hij speelde op latere leeftijd met jongere generaties musici, waaronder Brad Mehldau, Bill Frisell, Joey Baron, Jakob Bro, Florian Weber en nu in zijn kwartet met pianist Dan Tepfer, waar hij al langer duo optredens mee speelt. Hij brengt nog regelmatig albums uit, waaronder het vorig jaar uitgebrachte ‘Frescalalto‘ op het nieuwe Impulse Records. Lee’s spel is, mede door zijn leeftijd, de laatste jaren broos geworden, maar heeft aan emotionele zeggingskracht niets verloren. Zijn live concerten blijven als een huis overeind en zijn, gezien zijn leeftijd, een bijzondere ervaring.

Altsax: Lee Konitz / piano: Dan Tepfer / contrabas: Jeremy Stratton / drums: George Schuller

Video: Lee Konitz Quartet – Body & Soul

The Pack Project met Thomas Pol (NL)
The Pack Project is een van de uitwisselingsprogramma’s voor jong talent tussen Festival Jazz International Rotterdam en Nijmegen. De Rotterdamse bassist Thomas Pol (26) presenteert zijn ‘Pack’ komend festival, een exclusieve band die door de bandleider samen met de festivalleiding wordt samengesteld. Aan het project is een compositieopdracht verbonden.

Thomas’ spel is spontaan en sterk. Hij is een veelgevraagd bandlid vanwege het solide fundament dat hij neerlegt. Als bandleider maakte hij zijn debuut met de cd Thomas Pol In America. Thomas groeide op in een muzikale familie. Toen hij vier was begon hij met vioolspelen, op zijn tiende stapte hij over naar de contrabas. Hij studeerde aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. In het derde jaar werd hij geselecteerd voor een uitwisselingsprogramma aan de University of New Orleans. Hij ontving daarvoor een Fulbright studiebeurs voor getalenteerde musici.

Thomas Pol speelde met onder anderen: Randy Brecker, Gregory Porter, Caro Emerald, Wouter Hamel, Benjamin Herman, John Engels, Ack van Rooyen, Harmen Fraanje, Peter Beets, Nicholas Payton, Peter Bernstein en talloze anderen.

Trompet: Joël Botma / piano en Wurlitzer: Koen Schalkwijk / contrabas: Thomas Pol / drums: Jamie Peet / visuals: Seppe Ovink

Video: Thomas Pol in America

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden