sluit

FJIN – James Brandon Lewis Trio Bijgeboekt

i.s.m. Music Meeting

Wie er bij was, vergeet het van zijn leven niet: zes jaar geleden gaf saxofonist James Brandon Lewis op North Sea Jazz zo’n fabelachtig concert dat er bijna een publieksopstand uitbrak toen hem geen toegift werd toegestaan. Zo gaat het vaak, want Lewis’ optredens zijn fenomenaal.

In die wat bedeesde jongeman die het podium opstapt, gaat namelijk een aanstekelijke toewijding schuil. Lewis bespeelt de tenorsax vol overgave, met een kenmerkend geluid dat op hetzelfde ogenblik bijtend fel en spiritueel is. Het is menens bij Lewis, zijn muziek is allesbehalve een spel. Vanuit die gedrevenheid zoekt de Amerikaan steeds nieuwe wegen en samenspelers op. Zijn liefde voor vrije jazz, funk en hiphop is constant, maar nooit het eindstation. Met evenveel passie als kennis van zaken legt Lewis telkens een link tussen de muziek die hem als jongeling gevoed heeft en de muziek die in zijn hoofd en hart leeft: een nieuwe stijl die langzaam rijpt. Die voortdurende zucht naar verandering leverde de laatste jaren een grote hoeveelheid albums op, die onderling sterk verschilden, maar steeds gloedvol en spannend waren. Nu komt deze vaandeldrager van de spirituele jazz naar Nijmegen met een heel nieuw, ongewoon samengesteld trio. Daarin twee bijzondere musici die James Brandon Lewis het vuur aan de schenen zullen leggen. Zo gaat het nou eenmaal bij Lewis: geen half werk, maar altijd voor het echie.

Over Festival Jazz International Nijmegen (FJIN)

Al zeven jaar (afgezien van noodgedwongen afgelaste 2020 editie) presenteert Festival Jazz International Nijmegen in het najaar een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland. Een meerdaags festival dat door de hele stad op diverse podia avontuurlijke jazz laat klinken. Naast het uitnodigen van toonaangevende internationale artiesten uit de hedendaagse jazzscene laat het festival het publiek ook kennis maken met jong, lokaal talent en biedt het een podium aan unieke projecten.

Festival Jazz International Nijmegen ging op initiatief van LUX van start in 2016, als zusterfestival van Festival Jazz International Rotterdam (thans RAUW). Actuele en avontuurlijke jazzmuziek met veel ruimte voor jong en lokaal talent, internationale acts en nieuwe projecten kenmerken de FJIN-programmering.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?