sluit

Frascati Producties & Anoek Nuyens

Pronk
#jongehonden

Anoek Nuyens maakt sociaal bewogen, documentair theater. Deze voorstelling is een persoonlijke, politieke speech over het leven en werk van politicus Jan Pronk.

Wat hebben oud-politicus Jan Pronk en theatermaker/schrijver Anoek Nuyens met elkaar gemeen? Aan de hand van gesprekken met de oud-politicus probeert Nuyens haar plaats te bepalen. Hoe houdt een mens vandaag de dag overzicht? Hoe is het om ergens voor te gaan staan? Wat is er nog over van het linkse verhaal? En vooral: waar ligt de hoop?

Jan Pronk, bijna vijftig jaar actief in de (inter)nationale politiek, werd geroemd als links geweten maar ook omschreven als onvoorspelbaar. Zijn leven vormt een metafoor voor de ontwikkeling van de sociaaldemocratie in Nederland. Maar Nuyens grijpt haar grote voorbeeld Pronk vooral aan om hardop na te denken. Pronk is een intellectueel pamflet over idealisme, politiek en visionair luisteren.

INTERVIEWS OVER DE BIJZONDERE VRIENDSCHAP TUSSEN NUYENS EN PRONK
Anoek Nuyens leerde de oud-minister Jan Pronk kennen toen zij hem interviewde voor de voorstelling Bouta (2012), over Desi Bouterse. Uiteindelijk zaten ze drie uur te praten. Die gesprekken hebben ze voortgezet, zowat eens per maand, en dat al zeven jaar lang. Lees hier meer over hun samenwerking in een interview van de Volkskrant. Ook kun je hier een NPO Radio 1-interview met Nuyens en Pronk terugluisteren.

OVER ANOEK NUYENS
Het werk van Anoek Nuyens strekt zich uit van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Haar documentair theater heeft als onderliggende vraag: hoe kan het theater bijdragen aan nieuwe, hoopvolle verhalen? Met Hulp, een journalistiek theaterproject over ontwikkelingssamenwerking, toerde zij langs theaters, ngo’s en congressen. Samen met Rebekka de Wit maakte ze Tenzij je een beter plan hebt, over een wereld waar de mens niet meer de maat der dingen is. Nu werkt ze samen met Rebekka de Wit aan De zaak Shell, ter voorbereiding op de rechtzaak die Milieudefensie aanspant tegen Shell.

frascatiproducties.nl / #jongehonden

 • Het is een soort theatercollege of een liefdevolle filosofische stand-up theatervoorstelling waar je even een vleugje hoop van krijgt.
   Haarlems Dagblad
  • In PRONK zoekt Anoek Nuyens op even humoristische als ontroerende wijze naar een groots antwoord, een groot verhaal.
    Lynn Berger, Correspondent van De Correspondent
   • Het decor van Julian Maiwald belooft wat. Op een wand voor verkiezingsposters zijn alle affiches effen roodgekleurd. (...) Het is een spannende manier om een voorstelling te beginnen over Jan Pronk
     NRC
    • Haar verhaal is helder, licht meanderend (...) De motieven die schuilgaan achter Nuyens’ sentiment zijn te waarderen
      Theaterkrant
     • Anoek Nuyens brengt haar verhaal over de vele gesprekken die zij met Jan Pronk heeft gevoerd helder, overtuigend en met onderdrukte humor.
       De Groene Amsterdammer
      Attend

      De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

      Ja, graag!

      jouw voorkeur

      Aanmelden