sluit

Frascati Producties i.s.m. De Nwe Tijd

Tenzij je een beter plan hebt

Lang zag de mens zichzelf als een uniek schepsel. Een rationeel, autonoom wezen in een wereld van passieve objecten die er vooral waren om de mens te dienen. Homo sapiens is heer en meester over de aarde, kenner van zichzelf en van het universum.

Maar sinds een aantal decennia vertoont dat zelfbeeld barsten. Eigenschappen die we altijd hebben gezien als ‘uniek menselijk’, zoals het vermogen tot empathie, blijken ook bij dieren voor te komen. Zelfs bomen blijken gevoel te hebben. Op basis van recente wetenschappelijke onderzoeken roepen steeds meer denkers op om de relatie tussen mens, dier en natuur te herzien. Als het mensbeeld waarin wij de maat der dingen zijn inderdaad afbrokkelt, wat komt er dan voor in de plaats? Zijn wij überhaupt in staat onszelf uit het centrum van de wereld weg te denken? In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen en juristen laten theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit je zien hoe dat eruit kan zien.

Optie C: In iedere stad is er na één van de voorstellingen een Denktank genaamd Optie C. Dit is een doorlopende reizende denktank langs alle toursteden. In iedere stad gaan Anoek en Rebekka na afloop van de voorstelling met hulp van wetenschappers, politici, filosofen, activisten en advocaten op zoek naar Optie C; een handleiding voor de toekomst. In iedere stad maken we een nieuwe stap in onze zoektocht naar antwoorden: Hoe komen we voorbij de mens als maat der dingen? Kunnen we voorbij onze eigen belangen de aarde centraal stellen?

In Nijmegen is de spreekster Irene Godoy. Ze is primatoloog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en doet onderzoek naar gedragsverandering bij witschoudercapucijnapen in een regenwoud in het noordwesten van Costa Rica.

www.frascatitheater.nl

  • Een onderhoudende filosofische stand-up theatervoorstelling
    Theaterkrant
  • Nuyens en De Wit hebben een soort droogkomische anti-theatraliteit, die naadloos aansluit bij hun transparante theatertaal
    Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden