sluit

Frascati Producties & Tea Tupajić

DARK NUMBERS
#jongehonden
75 jaar vrijheid

Tea Tupajić onderzoekt in haar projecten de mogelijkheden van de ontmoeting tussen mensen die uit elkaar gedreven zijn door complexe politieke issues. Met haar performance DARK NUMBERS stapt ze in een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis; het Srebrenica-drama.

In DARK NUMBERS presenteert ze intense en ongecensureerde verhalen van de Dutchbat-veteranen. Wie waren deze jonge mannen en vrouwen? Wat motiveerde hen naar een oorlog te gaan die niet van hun was? Welke beelden houden hen nu nog wakker? Hiervoor heeft ze veteranen van de Nederlandse vredesmissie Dutchbat uitgenodigd om mee te denken en spelen, waarvan er vier ook op het podium staan.

Dutchbat moest tijdens de Bosnische oorlog onder meer de Moslim-enclave in Srebrenica beschermen, maar onder de ogen van de VN-eenheid werden in 1995 bijna 8.400 Bosnische moslims gedeporteerd (en later vermoord) door Bosnisch-Servische strijdkrachten. Het Joegoslaviëtribunaal zag het als een daad van genocide en VN-secretaris Kofi Annan noemde het de ergste misdaad op Europese bodem sinds WOII. Vanuit het idee dat theater ruimte biedt voor antwoorden die juridische procedures niet kunnen geven, stapt Tupajić in deze gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis, die haar ook persoonlijk aan gaat. Met een intieme voorstelling voegt zij empathie toe aan de rauwe kant van de geschiedenis, die doorgaans wordt benaderd met kille feitenkennis.

frascatiproducties.nl / #jongehonden #oorlog&vrede

OVER TEA TUPAJIC
Tea Tupajić (Sarajevo, 1984) studeerde aan de Academy of Dramatic Art in Zagreb. Haar werk is sterk internationaal gericht en speelt zich af op het snijvlak van theater, performance, videokunst en happening. Als hoofdrolspelers kiest zij dikwijls voor niet-professionele performers. Binnen haar voorstellingen creëert ze samen met performers en publiek ruimte voor ontmoeting, discussie, ervaring en reflectie. Hierdoor ontstaat een vrijplaats voor een nieuw perspectief op complexe, politieke en maatschappelijke kwesties. Haar werk wordt internationaal getoond in theaters, festivals, galeries en in de publieke ruimte.

PODIUMTIP BIJ DE BUREN
Ben je geïnteresseerd in deze voorstelling? Wellicht is de voorstelling Melk en Dadels van Het Nationale Theater in de Stadsschouwburg dan ook iets voor jou.

  • In Dark Numbers krijgt enkele Dutchbatters een naam en een gezicht. [...] Aan de gezichten zie je hoeveel het hun nog steeds doet, terwijl ze in kleine scenes geserreerd hun verhaal vertellen tegen het publiek. Het zijn steeds weer dappere, pijnlijke momenten die je terugwerpen in een vreselijke, verwarrende tijd, waarin wonden zijn geslagen die nog steeds niet zijn geheeld.
    De Volkskrant
  • Dark numbers is een sobere en zintuigelijke getuigenis, waarin Tupajiic aantoont hoe een oorlog alleen maar slachtoffers voortbrengt.
    Theaterkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden