sluit

Het Zuidelijk Toneel

Casting the Pass

Waar macht is, is misbruik nooit ver weg. De wereldwijde #Metoo beweging bracht ook in Nederland machtsmisbruik in de film-, theater- en sportwereld naar buiten. In Casting The Pass onderzoekt regisseur Bram Jansen de relatie tussen dader en slachtoffer.

In Casting The Pass doet een jonge acteur auditie voor zijn droomkans: topvoetballer in het theaterstuk ‘The Pass’. Hij wordt ontvangen in de keuken van de castingdirector waar hij, eenmaal binnen, langzaam wordt meegezogen in een manipulatieve wereld van macht en onderwerping. Waar rollen worden verwisseld, grenzen worden opgerekt en verlegd.

Het toneelstuk en de gelijknamige film The Pass van John Donnelly toont hoe een ogenschijnlijk romantische alsook erotische interactie tussen twee jonge voetbalprofs grote invloed heeft op het leven en de carrière van één van hen. Het is het uitgangspunt voor een nieuwe voorstelling, waarvoor Jansen – dichtbij het vuur en onderdeel van het systeem dat misbruik tot nu toe mogelijk maakte – put uit eigen ervaringen en die van zijn omgeving.

Casting The Pass is geen afrekening met #Metoo beschuldigden, noch een vergoelijking van grensoverschrijdend gedrag. Na de schok van de onthullingen, de mediahype en het gegniffel, is het tijd voor empowerment. Het is een poging het complexe thema invoelbaar en inzichtelijk te maken en een pleidooi voor het herzien van machtsstructuren en moraal.

MET NAGESPREK
Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek. In de vorm van een theaterdebat reflecteren we op de voorstelling en de thema’s die aan bod zijn gekomen. Meer informatie over dit gesprek volgt.

 • Pijnlijk, grappig en moedig
  Scènes
 • Regisseur Bram Jansen speelt met de loyaliteit van de kijker in Casting “The Pass”. Dat spel geeft het plot en de beide rollen reliëf en laat zien dat het centrale conflict een systemisch probleem is.
   Theaterkrant
  • Casting The Pass toont ambitie en misbruik als twee zijden van één medaille
    Brabant Cultuur
   • Knotter speelt de verschillende lagen in zijn rol heel knap
     Brabant Cultuur

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?