sluit

Het Zuidelijk Toneel & Theo Maassen

Fascist worden

Het Zuidelijk Toneel en Theo Maassen slaan de handen in elkaar om een toneelvoorstelling te maken: Fascist worden. Kan het fascisme ons ook iets leren? Geen cabaret, maar een precaire denkoefening in intieme setting.

We zijn nooit weggeweest. We zijn als herpes. Als een virus dat tientallen jaren in de zenuwwortel van de democratie sluimert, de indruk wekt totaal afwezig te zijn, om dan, bij de eerste zwakte van het immuunsysteem, in volle glorie, tevoorschijn te komen.

Natuurlijk is het fascisme uitgegroeid tot het meest verwerpelijke politieke systeem, maar als we terugkeren naar de kern, hoe fascisme ooit is bedoeld, dan zijn er misschien lessen te trekken. Geef toe: de democratie is traag en we missen sterke leiders met overkoepelende visies en totaaloplossingen. Kan het fascisme ons iets leren?

Michela Murgia, Italiaanse schrijfster en politiek activiste schreef eind 2018 het boek: Instructies om een Fascist te worden. Een boek dat in Italië heel wat ophef veroorzaakte. In deze theatervoorstelling, gebaseerd op dat boek van Michela Murgia, durft Theo Maassen het fascisme los te koppelen van haar besmette verleden, het fascisme als methode: helemaal zo gek nog niet.

Over Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk maakt en speelt in het hier en nu.  Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde HZT zich onder leiding van artistiek leider Piet Menu tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Met ons theater willen wij verschillende leeftijden, geslachten, identiteiten, klassen en beroepen, kunstenaars en niet-kunstenaars in gesprek laten komen. Via samenwerkingen en coproducties met allerlei organisaties in Brabant, Nederland en daarbuiten, geven we dat gesprek vorm. Vanaf 2021 werkt Het Zuidelijk Toneel elk half jaar rondom een ander thema, als eerste Helden gekleurde blik op verleden en toekomst. 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?