sluit

Hotel Modern & Arthur Sauer Laatste kaarten

Ons Wereldrijk
#crossover
75 jaar vrijheid
Language No Problem

Hotel Modern maakt magisch objecttheater waarin zelfgemaakte poppetjes, film, alledaagse voorwerpen, beeldende kunst en muziek op ingenieuze wijze worden samen gebracht. In Ons Wereldrijk gaan we met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van Nederland en Indonesië.

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. Het miniatuur-eilandenrijk wordt bevolkt door honderden poppetjes van 8 cm groot.

Het verhaal begint in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen eeuwenoude hofdansen uitvoeren, en markten waar kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht wordt. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. Om hun handel veilig te stellen, nemen ze sterke huurlegers mee en gaandeweg krijgen ze steeds meer eilanden in hun greep. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

TRILOGIE
Hotel Modern werkt aan een trilogie over de geschiedenis van Nederland en Indonesië, waarvan Ons Wereldrijk het eerste deel is. Aanleiding is de familiegeschiedenis van Hotel Modern-lid Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de research gingen ze te rade bij de Indonesische kunstenaars, bij historici en Nederlanders met een Indische achtergrond. Hun speciale dank gaat uit naar Toon Agerbeek, Anne-Ruth Wertheim, Steve Elbers, Maureen de Jong, Dave Schwab en Albert Kokosky Deforchaux, die hun familieverhalen wilden delen.

OVER HOTEL MODERN
Hotel Modern laat met ingenieus poppenspel zien hoe het kolonisatieproces zich heeft voltrokken. De theatergroep werd wereldberoemd met De Grote Oorlog en Kamp, waarin respectievelijk de loopgravenstrijd uit de Eerste Wereldoorlog en het leven en sterven in een nazikamp worden verbeeld. Hotel Modern speelt over de hele wereld en won vele prijzen. Ze bouwen miniatuurwerelden in het theater waarin spelers honderden poppetjes manipuleren en met minicamera’s filmen. De beelden worden op een groot scherm geprojecteerd en live voorzien van een soundtrack.

INTERVIEW MET HOTEL MODERN
Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker, de kernleden van Hotel Modern, zijn geïnterviewd over Ons Wereldrijk. Ze vertellen over de inspiratiebron van de voorstelling, de uitgebreide research, het thema ‘oorlog’, over het decor en het maakproces. “Onze koloniale geschiedenis is een zwarte bladzijde uit ons verleden, en het is best heftig om daar kennis van te nemen. Maar het is ook super interessant, heel belangrijk en verrijkend om meer te weten over wat er daar is gebeurd.” Lees hier het hele interview.

HOTEL MODERN WINT OEUVREPRIJS
Theatergroep Hotel Modern wint dit jaar de Wim Meilink Oeuvreprijs, de tweejaarlijks uitgereikte oeuvreprijs van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel. ‘Grootheden van de kleine schaal’, noemt de jury het makersdrietal van Hotel Modern. Herman Helle, Arlène Hoornweg en Pauline Kalker hebben in 20 jaar een oeuvre opgebouwd. ‘Hotel Modern vertaalt de grote mensenwereld in het kleine alledaagse’, schrijft de jury. ‘Onze diepste angsten en verlangens worden teruggebracht naar de hanteerbaarheid van een houtje en een touwtje. En in die wereld mag de toeschouwer mee en de eigen fantasie en gevoelens de vrije loop laten. Hoe onwaarschijnlijk alledaags en groots is dat.’ Voor hun hele oeuvre krijgen ze een onbekend geldbedrag en een plaquette, ontworpen door Jeanne van Midde.

hotelmodern.nl / #oorlog&vrede #crossover #languagenoproblem

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden