sluit

I Compani

I Compani 35 – Fellini 100
#aanboduithetoosten
Language No Problem

Jazz- en filmmuziekensemble I Compani heeft veel te vieren: hun eigen 35-jarig jubileum, én de 100e verjaardag van Federico Fellini. Het resultaat is een levendig, vrolijk, emotioneel en indringend theaterconcert.

Federico Fellini is een van de belangrijkste naoorlogse Italiaanse filmregisseurs. Saxofonist en bandleider Bo van de Graaf en I Compani hebben al jarenlang een passievolle verhouding met het werk van Fellini. Nu brengen zij nog éénmaal een eerbetoon aan deze Italiaanse regisseur, aan de vooravond van diens 100e geboortedag. Want ook nu, tientallen jaren na zijn belangrijkste films, is het creatieve brein van Fellini nog indrukwekkend en in veel opzichten actueel.

I Compani eert de regisseur met de uitvoering van ‘FelliniAmo Extended’. De filmmuziek die Nino Rota tussen 1952 en 1978 componeerde voor Fellini wordt live gespeeld, ondersteund door filmbeelden, foto’s en teksten. Ook is er muziek van Nicole Piovani, die eveneens voor Fellini componeerde.

I COMPANI 35
Sinds 1985 presenteert ensemble I Compani onder leiding van saxofonist en componist Bo van de Graaf bijzondere voorstellingen: hedendaagse jazz, filmmuziek, opera, wereldmuziek en vaudeville worden op wonderlijke wijze gecombineerd met film, poëzie, theater, dans, circus en erotiek. Bij I Compani 35 – Fellini 100 is te horen en te zien wat zoal gebeurt onder de vlag van I Compani. Het nieuwe Artis Orkest bijt de spits af met Dieren Composities van o.a. Guus Janssen, Misha Mengelberg en Harrie Bannink. Daarna volgt de eerste openbare uitvoering van de suite Maar Nooit Vergeten, die refereert aan de roerige jaren ’70 en ’80 in Nijmegen. Van de Graaf schreef dit stuk naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van SSN (drukkerij), SUN (uitgeverij) en De Oude Mol (boekhandel), die eind jaren zestig werden opgericht door de Nijmeegse studentenbeweging. “Maar Nooit Vergeten is een prachtig werkstuk, dat een sublieme verbinding legt tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek,” recenseert Jazznu.nl.

Er staan maar liefst 22 musici en artiesten op het podium: Aili Deiwiks en Friedmar Hitzer (viool); Saskia Meijs (altviool); Paul Vlieks (trompet); Arjen Reeser (trombone); Bo van de Graaf, Frank Nielander en Inga Rothammel (saxofoon); Gert Wantenaar (accordeon); Kees Molhoek, Guus Janssen en Leo Bouwmeester (piano/keyboard); Carel van Rijn en Arjen Gorter (bas); Thomas Jaspers en Rob Verdurmen (drums); Martijn Grootendorst (video); Julia Heider (dans); Peter Freijssen (stem); Naaistreek (performanceduo).

Deze voorstelling is op zondag 19 januari twee keer bij ons te zien: om 15.30 uur en om 20.30 uur.

LUXclassics – Otto e mezzo
Ter ere van de 100e verjaardag van Fellini vertonen we op maandag 20 januari Fellini’s oscarwinnende film Otto e mezzo.

icompani.nl / #ietsmetfilm #aanboduithetoosten #languagenoproblem

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?