sluit

Ivgi&Greben

Wasted Skin
Language No Problem

In Wasted Skin van het prijswinnende dansgezelschap Ivgi&Greben verbeelden dansers de uitwerking van lichamelijke nabijheid en afstand op ons gevoel en gedrag. Een choreografie over aanraking en het verlangen naar anderen, in een toneelbeeld met zones van onbarmhartig licht en koesterende donkerte.

Uri Ivgi en Johan Greben maken sinds 2003 dansvoorstellingen in binnen- en buitenland, steeds met een andere bezetting, steeds op andere locaties. Dat leverde ze een volle prijzenkast en internationaal aanzien op. Sinds 2021 vormen ze als Ivgi&Greben het nieuwe dansgezelschap van Leeuwarden en werken ze met een vaste groep dansers. De groep trapt af met Wasted Skin, een choreografie voor acht dansers over aanraking. Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte, dan voel je dat je bestaat. Tijdens de coronapandemie werd dat weer duidelijk: velen voelden het gemis aan fysiek contact.

De dansers proberen met rituele bewegingsreeksen de vervreemding en de onderlinge afstand te overbruggen. Instinctief worden ze aangetrokken tot de warmte van de huid van een ander. Ze dansen voor hun leven en toch kan dan de veiligheid van de groep plotseling omslaan in acute dreiging.

  • Het resulteerde in scenes vol spanning en onvoorspelbaarheid die vaak niet alleen in prachtige, maar ook indrukwekkende beelden uitmondden. Ik noem onvoorspelbaarheid, omdat relaties binnen de groep en die van individuen onderling soms conflicteus leken.
      Friesch Dagblad, S. van Elk

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?