sluit

Día de los Muertos – Jelena Kostic

(UN)BOUND & Naar Huis
Language No Problem

Unieke double bill van (UN)BOUND & Naar Huis, waarin dans en film versmelten. “Choreografe Jelena Kostić lijkt een patent te hebben op krachtige, fysieke beelden van hoe een mens zich staande weet te houden”, schreef de Theaterkrant.

Het vernoemde (UN)BOUND verbeeldt het leven als een onophoudelijke marathon waarin de mens (liefdes)relaties aangaat en zichzelf strategieën aanwendt om op de been te blijven. Aanhankelijkheid en onafhankelijkheid, aantrekking en afstoting, tederheid en agressie: de volle complexiteit van menselijke relaties komt aan bod. Soms rauw, dan weer poëtisch, maar altijd radicaal lichamelijk.

De ontroerende dansfilm Naar Huis (2018) combineert de poëtische danstaal van Jelena Kostić met de subtiele, natuurlijke cinematografie van filmregisseur Harrie Verbeek. Hierin verzamelen zich verschillende familieleden rond het sterfbed van vader Theo, gespeeld door Hans Dagelet. De reden van het samenzijn drukt zwaar op hen en zet de familieverhoudingen op scherp. Lukt het ze om nader tot elkaar te komen en elkaar te steunen wanneer het erop aankomt? Naar Huis heeft op het Portland Dance Film Fest 2019 de Jury Award voor beste dansfilm gewonnen.

MET NAGESPREK
Na deze voorstelling praten we met het publiek na over de inhoud en thematiek van de voorstelling.

DÍA DE LOS MUERTOS 
Dit programma is onderdeel van Día de Los Muertos. Ieder jaar viert de Mexicaanse gemeenschap de Día de Los Muertos. Waar de dood in Mexico in allerlei kleurrijke gedaantes door de steden danst, is deze bij ons zwart, treurig en afstandelijk, iets om bang voor te zijn. Waar komt dat verschil vandaan? Hoe is dit in andere culturen? Waarom houden wij de dood op afstand, terwijl deze juist veel betekenis kan geven aan het leven nu? Kortom: hoe kan de dood ons verrijken, wanneer we er openlijk over na durven denken en over te praten met elkaar? Dit gaan we doen op de Dia de Los Muertos, zaterdag 2 november in LUX.

PROGRAMMA ZA 2 NOV
12.00 – 16.00 uur Coco (kinderprogramma)
12.00 – 14.00 uur Met volle teugen – In gesprek over zinvol leven
15.00 – 17.00 uur Rouwen en vieren – De dood in verschillende culturen
17.30 – 20.00 uur Het laatste avondmaal
20.30 – 22.30 uur Jelena Kostic – (UN)BOUND & Naar Huis

KAARTEN
Combi-ticket (Met Volle Teugen + Rouwen en vieren + Jelena Kostic) € 27,50

Coco (kinderprogramma) t/m 12 jaar € 6,00 / regulier € 10,00
Met volle teugen € 5,00
Rouwen en vieren € 7,50
Het laatste avondmaal € 26,50 (incl. driegangendiner)
Jelena Kostic – (UN)BOUND & Naar Huis € 19,00

Het Día de Los Muertos programma is een samenwerking tussen LUX en Palliatieve Zorg Zuid-Gelderland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Monuta.

OVER JELENA KOSTIC
Stichting Kostić is een klein dansgezelschap uit Tilburg, opgericht in 2009. In plaats van afzonderlijke voorstellingen te produceren, gelooft artistiek leider/choreograaf Jelena Kostić (Belgrado, 1976) in het concept van het overkoepelende project, waarbij één dominant thema meerdere producties in verschillende formaten oplevert: theatervoorstellingen, korte solo’s en duetten, fototentoonstellingen en dansfilms. Een voorstelling wordt vaak uitgebreid met een extra, verdiepend programma. Hiervoor nodigt Jelena lokale artiesten en sprekers uit om hun visie en verhalen te delen over het overkoepelende onderwerp. Dit bleek een sterke troef van Jelena’s cross-community ambities.

Naast dansvoorstellingen maakt de Tilburgse choreografe ook graag dansfilms. In dit artikel van het Brabants Dagblad lees je meer over haar passie voor dans, film en de combinatie van deze twee disciplines.

jelenakostic.com / #ietsmetfilm #vrouwenpower #hoeoverleefik #crossover #topcast #languagenoproblem

  • Kostić lijkt een patent te hebben op krachtige, fysieke beelden van hoe een mens zich staande houdt.
    Theaterkrant
Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?