sluit

Jip Smit Bijgeboekt

Motherland

Motherland is een feministische fantasy voorstelling voor volwassenen. Theatermaker Jip Smit neemt je mee naar een duistere en magische wereld. Een plek waar alles draait om eeuwenoude tradities en rituelen. Met Motherland maakt ze haar debuut als theatermaker.

Hier, op ‘De Eilanden’, worden mannen 80 jaar oud en leven vrouwen maar drie dagen. Maar dan wordt Katinka geboren…

Motherland vertelt het verhaal van een strijdlustige vrouw die anders is en zich zal verzetten tegen de gevestigde orde. In deze solovoorstelling brengt Jip Smit een ode aan het fantasy-genre en daagt u uit de grenzen van je verbeeldingskracht te verleggen. Door afstand te nemen van de realiteit kunnen we deze juist beter bekijken en bevragen. Zo komen we er wellicht achter dat ze op ‘De Eilanden’ minder verschillen van ons dan we denken.

In een verhaal vol zwarte humor, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten, worden actuele thema’s als norm-denken en man/vrouw verhoudingen aan de kaak gesteld. Hierin begeeft ons hoofdpersonage Katinka zich op een gevaarlijke zoektocht naar haar identiteit. Ze zal het kwaad van haar verleden in de ogen moeten kijken, en zich bevrijden van de heersende norm.

Over Jip Smit

Jip Smit speelde eerder bij Internationaal Theater Amsterdam, Orkater en Stage-entertainment. Ook was ze te zien in de veelgeprezen revue Showponies. Met Motherland maakt ze haar debuut als theatermaker.

Ontdek de toekomst van theater | 5 voorstellingen voor € 50,00

Dit jaar zijn we een pilot gestart met de strippenkaart voor nieuwe makers. Ontdek de toekomst van theater en laat je verrassen door het nieuwste werk van piepjonge makers met uitzonderlijk talent, ervaren spelers die hun debuut als maker maken én avontuurlijke makers die voor het eerst in LUX te zien zijn. Dit seizoen 2022-2023 heb je de unieke kans om 5 voorstellingen van deze nieuwe makers voor een totaalprijs van € 50,00 te bezoeken. En je mag de voorstellingen zelf kiezen uit een lijst van de tien geselecteerde voorstellingen in 2022-2023, waaronder deze voorstelling. Meer info & kopen: lux-nijmegen.nl/toekomsttheater.

 • Fantasy, maar wel vermengd met knullige kantoorhumor. En dat op toneel. Noem het gerust een nieuw genre.
   De Volkskrant
  • Jip Smit is een meesterverteller. Ze neemt het publiek moeiteloos mee in een mooi verhaal. Game of Thrones meets feministisch manifest.
    Jury Amsterdam Fringe 2020. Motherland: Winnaar ‘Best of Fringe 2020’
   • Smits heldhaftigheid grijpt oprecht naar de keel
     Theaterkrant
    • De hutspot van invloeden smaakt zalig.
      Het Parool

     De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?