sluit

Karina Holla

Oorlogsvrouwen

De voorstelling Oorlogsvrouwen van Karina Holla is gebaseerd op De Oorlog heeft geen Vrouwengezicht van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj. Het Nobelprijs comité noemde haar werk ‘een monument voor lijden en moed in onze tijd’.

Zij interviewde ruim 300 Russische vrouwen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen, vaak meisjes nog, die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. Partizanen, piloten van gevechtsvliegtuigen, mecaniciens en scherpschutters. In plaats van bruiden werden ze soldaten. Ze vochten net als de mannen, geweer en bajonet in de aanslag. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze werden gevangen genomen, gefolterd en gedood. Geconfronteerd met verschrikkelijke wreedheden bleven ze moedig en onverzettelijk. Vrouwen, die vier jaar lang geen vrouw mochten zijn.

Lang werd er gezwegen. Wat zij meemaakten aan het front was te gruwelijk. Maar ze zijn het niet vergeten.
Karina Holla, winnares van de Theo d’Or 2018, vertelt hun verhaal. Het verhaal van onvoorstelbaar sterke vrouwen in onvoorstelbare omstandigheden.

‘Er is maar één weg, de mens liefhebben. Hem met liefde te begrijpen.’
Svetlana Alexijevitsj

  • Rustig vertelt theatermaker Karina Holla de gruwelijke korte verhalen die hoop en weerbaarheid ademen.
    De Volkskrant
  • Karina Holla glorieert als krachtige oorlogsvrouw. [...] In haar grandioze spel komen kwetsbaarheid en onverzettelijkheid schitterend samen.
    Theaterkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?