sluit

Keren Levi & Yannis Kyriakides

Unmute
#crossover
#doordenkertje
#hoeoverleefik
#mooiewoorden
Language No Problem

Gesproken fragmenten, losgezongen van hun fysieke oorsprong, zweven rond in UNMUTE. De spelers hebben controle over de stemmen, maar ze worden tegelijkertijd door hen gegijzeld.

Door hun drang om te blijven communiceren veranderen de spelers in orakels, mediums en cyborgs, die zowel voor ons als tot ons spreken. UNMUTE is een muziekdansvoorstelling, de hybride uitkomst van de ontmoeting tussen componist Yannis Kyriakides en choreograaf Keren Levi.

Dans, livemuziek en digitale geluidslagen worden door elkaar heen geweven door drie dansers en twee musici van Slagwerk Den Haag. Zij dragen sensoren op hun lichaam, waardoor hun fysieke vaardigheden en nieuwe technologie op elkaar inspelen. Hun bewegingen staan niet op zich, ze genereren een biologerend landschap van stemmen en geluiden. Met dit project betreden Kyriakides en Levi een nauwelijks verkend gebied waar technologie en de fysieke basis van de mens tot nieuwe perspectieven leidt.

IEDERE STEM WORDT GEHOORD
Inspiratiebron voor de makers is Hannah Arendt, een van de belangrijkste politieke denkers van de vorige eeuw. Zij stelt dat een rechtvaardige samenleving het gemeenschappelijke en het individuele belang in evenwicht brengt en dat daarbij de geldigheid van iedere stem cruciaal is. Noch de inhoud noch de betekenis van de gesproken fragmenten staat centraal in UNMUTE, maar het recht van onderdrukte stemmen om te spreken en gehoord te worden. In het niemandsland tussen eeuwenoude en post-humanistische technologieën ontstaan mogelijkheden voor transformatie en emancipatie. UNMUTE is een fascinerende voorstelling, die poëtisch en actueel is.

Door gebruik te maken van gesproken fragmenten, zowel uit archieven van (inmiddels verdwenen) talen als computer gegenereerde stemmen van talen die nog niet bestaan wil UNMUTE nieuwe inhoud geven aan het theoretische idee van ‘speakability’, een virtuele ruimte waarin elke stem mag klinken en gehoord wordt.

INTERDISCIPLINAIR PROJECT
UNMUTE is een interdisciplinair project dat in volledige co-creatie is ontstaan, met alle betrokkenen in dezelfde ruimte op hetzelfde tijdstip. In constante dialoog hebben Kyriakides en Levi met de dansers, musici en technici samengewerkt. Compositie en choreografie zijn verstrengeld en niet meer van elkaar te onderscheiden. Dit wordt versterkt door het gebruik van myo sensoren op de lichamen van de spelers, waarmee zij ter plekke het geluid kunnen manipuleren door spierspanning en bewegingen. Speciaal voor UNMUTE is software ontwikkeld door audiovisueel kunstenaar Darien Brito. Doordat niet alle bewegingen van tevoren zijn bepaald, ontstaan er tijdens elke voorstelling weer nieuwe momenten, waarop de spelers moeten reageren.

REPETITIEVIDEO
Bekijk hier de repetitievideo UNMUTING UNMUTE en krijg een kijkje achter de schermen bij de repetities, terwijl regisseur Kyriakides, choreograaf Levi en percussionist Teunisse meer vertellen over het project.

EXPEDITIEKAART
Op culturele roadtrip door Nijmegen. Met de Expeditiekaart maak je op drie avonden kennis met LUX, de Lindenberg, en de Stadsschouwburg. De podia kiezen voor jou één dansvoorstelling, één toneelvoorstelling en één cabaretvoorstelling. Deze voorstelling van Keren Levi & Yannis Kyriakides is geselecteerd voor de Expeditiekaart. De Expeditiekaart á €45,00 is vanaf donderdag 16 mei te koop via de website van de Stadsschouwburg & de Vereeniging.

UNMUTE is een co-productie van Keren Levi, NeverLike en Slagwerk Den Haag en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en het Dutch Performing Arts programme, Norma Fonds, Fonds Creatieve Industrie en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

kerenlevi.com / #hoeoverleefik #crossover #doordenkertje #languagenoproblem #mooiewoorden

 • Haaks op de conventies van het dramatische of burgerlijke theater, maakt de voorstelling mooi duidelijk wat een toekomst als cyborg voor consequenties zou kunnen hebben op het gebied van expressie en gebaar.
   Theaterkrant
  • De rolverdeling tussen componist en choreograaf vervaagt: wie dicteert beweging en geluid?
    De Volkskrant
   Attend

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

   Ja, graag!

   jouw voorkeur

   Aanmelden