sluit

Kika Sprangers & MMore Jazz: Kevin Hays & Lionel Loueke Laatste kaarten

#aanboduithetoosten
Language No Problem

Een bijzonder dubbel-jazzconcert als opening van ons nieuwe seizoen met Nijmeegs jazztalent Kika Sprangers en de nu al legendarische Kevin Hays & Lionel Loueke. Én we trakteren op een glaasje bubbels, om samen te proosten op een nieuw seizoen. De avond wordt feestelijk geopend door onze directeur Pien Houthoff.

Jong, Nijmeegs jazztalent Kika Sprangers trapt af met HumanTraits, de releasetournee van haar gelijknamige album. Met HumanTraits wil ze het publiek bewust maken van het gebrek aan directe sociale verbinding tussen mensen in de huidige maatschappij, onder het motto: “Je kan je met iedereen verbinden, zolang je diegene maar recht in de ogen durft te kijken.” Na de pauze nemen de twee jazzlegendes Kevin Hays en Lionel Loueke, uit de koker van ‘MMore Jazz’, je mee in hun project Hope, waarin ze percussief gitaarspel, vocale beateffecten en uitzonderlijk samenspel op magische wijze combineren.

KIKA SPRANGERS LARGE ENSEMBLE
Verbinding is ook het codewoord bij Human Traits het nieuwste project van de uit Nijmegen afkomstige saxofoniste Kika Sprangers. Muziek die benadrukt dat mensen sociale dieren zijn en zeker geen eilanden. Even talentvol als daadkrachtig heeft Sprangers het aangedurfd een liefst elf koppen tellende band samen te stellen. Met drie zangeressen die elk een markante stijl hebben, maar vooral ook fantastisch samenklinken. De ongebruikelijke bezetting van de blazerssectie – basklarinet, hoorn, trompet en fluit – zorgt niet alleen voor een fris en gebalanceerd geluid. Ook daarin laat Sprangers doorklinken dat eigenheid niet haaks staat op verbinding. Al die verschillende stemmen versterken elkaar. Zeker als ze ondersteund worden door het soort strakke grooves die Sprangers steeds weer in haar muziek weet te verweven en die onderstrepen hoe alert het saxofoonspel van Sprangers zelf is. Geconcentreerd, to the point, maar ook warm en lyrisch. Een zeldzaam goed, een musicus met zoveel vaardigheid én visie. De muziek is van grote schoonheid. Kika Sprangers is niet alleen een gehaaide zakenvrouw die haar projecten tot een goed einde brengt, maar ook een geweldige componist van twaalf wonderschone composities die door haar grote ensemble perfect worden uitgevoerd. Dat Kika Sprangers nu al bij haar debuut in staat is een cd te maken van zo’n hoog niveau belooft heel wat voor de toekomst.

MMORE JAZZ – KEVIN HAYS & LIONEL LOUEKE
Geen jazzgitarist heeft zo’n onderscheidende sound en stijl als Lionel Loueke. De in Benin geboren Loueke gebruikt de gitaar als een percussie-instrument zonder dat dit ten koste gaat van de melodieuze kwaliteit. Vaak zingt hij er ook nog bij; verandert hij in een fluisterende human beatbox die de muziek even opwindend als ongrijpbaar maakt. Loueke vormt nu een prachtig duo met de even veelzijdige toetsenist Kevin Hays die het beste in hem bovenhaalt. Samen maken ze muziek die zachtmoedig, maar ook spannend is. De aangenaam wiegende maar subtiel gevarieerde ritmes brengen de luisteraar in een doezelende trance. Toch gebeurt er intussen van alles. Solistische hoogstandjes, verbluffende harmonische vondsten, melodieën die verrassend, maar ook meezingbaar zijn en voor alles die heerlijke ritmes, lichtvoetig en elegant, alsof iemand anders voor je danst terwijl jij achterover leunt en weldadig weg soest. Dan is het ook nog eens muziek die vele werelden verbindt.

OVER CONCERTSERIE MMORE JAZZ
Samen met Music Meeting zijn we een nieuwe serie top (inter)nationale jazz- en improvisatieconcerten, onder de noemer ‘MMore Jazz’, gestart. Wij presenteren in deze serie zo’n 6 concerten per seizoen die gekenmerkt worden door improvisatie, avontuur en innovatie, en waarbij ook aandacht is voor authentieke, traditionele muziek, cross-overs met andere muziekstijlen, interessante combinaties van artiesten en de nieuwste ontwikkelingen in hedendaagse jazz.

OPENINGSWEEKEND
Tijdens ons openingsweekend ontdek je in vier avonden ons veelzijdige podiumprogramma: topjazz, poëtische dans, scherpzinnig theater van jonge makers en pure flamenco. Met een passe-partout heb je toegang tot de vier voorstellingen én krijg je een duurzame LUX tas van gerecycelde filmbanners cadeau.

Het programma:
DO 26 SEP – Kika Sprangers & MMore Jazz: Kevin Hays & Lionel Loueke
VR 27 SEP – Astrid Boons & Korzo Producties – Fields
ZA 28 SEP – Rudolphi Producties – Het Debuut
ZO 29 SEP – Federico Ordonez – In-Puro

kikasprangers.nl / musicmeeting.nl / #topcast #jazz #languagenoproblem #jongehonden #aanboduithetoosten #mmorejazz

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?