sluit

Korzo: Poernima Gobardhan & Justin de Jager

Double Bill: Kali & Through

Als huis in beweging vindt Korzo het belangrijk om ruimte te bieden aan aanstormend talent. Bij voorkeur in een verrassend en soms schurend programma waarin je nieuwe makers kunt ontdekken. Met deze double-bill zetten ze twee jonge makers naast elkaar die hun eigen draai geven aan de dansstijlen waaraan ze verknocht zijn.

Kāli (werktitel) – Poernima Gobardhan

Poernima Gobardhan is een van de grote talenten van de Indiase dans in Nederland. Nadat ze met haar vrijgevochten solo Māta veel indruk maakte tijdens Korzo’s India Dans Festival in 2018, kwam haar carrière als choreograaf in een stroomversnelling. In haar werk vertaalt ze op integere en doordachte wijze de eeuwenoude verhalen, onderwerpen en concepten uit de klassieke Indiase literatuur naar hedendaagse choreografieën. Poernima danst zelf haar solo Kāli waarin vrouwelijke kracht en onsterfelijkheid centraal staan. De Godin Kāli, die vaak afschrikwekkend wordt afgebeeld en onterecht met de dood geassocieerd, wil een einde maken aan de egocentrische benadering van de wereld. Op deze manier zie ik juist een hele mededogende godin,’ zegt Poernima. Zo vat deze Haagse maakster een paar actuele koeien bij de horens, waarvan zij het snelle oordelen en vatten in een stereotype van de (onbekende) ander misschien wel de voornaamste noemt.

Through – Justin de Jager

In 2021 ontving de grotendeels selfmade Justin de Jager de Leo Spreksel Award voor jong choreografisch talent. Through is het resultaat van de residentie die verbonden is aan de Leo Spreksel Award. Justins werk valt op door zijn specialisatie in threading. Een bewegingsconcept uit de breakdance waarbij op allerlei manieren optische illusies worden gecreëerd met het lichaam in een ogenschijnlijk oneindige opvolging van bewegingen. Het complexe partnerwerk dat met threading gepaard gaat neemt de kijker mee in een hypnotiserende trance.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?