sluit

Kriztina de Châtel & Astrid Boons

Feminale
Language No Problem

Krisztina de Châtel is al decennia de grande dame van de Nederlandse moderne dans en ondersteunde al veel nieuwe makers. Een daarvan is Astrid Boons, onmiskenbaar een belangwekkend talent. Met het choreografische tweeluik Feminale nodigen ze je samen uit de wereld van vrouwen te betreden.

Centraal in de twee nieuwe werken staan de universele strijd voor emancipatie en de erkenning van de kracht van vrouwen.

Met het gloednieuwe Scala kiest De Châtel voor de context van het wereldtoneel, waar oorlog, polarisatie en geweld diep ingrijpen in het lot en leven van vrouwen. Ze daagt haar danseressen uit om op een metershoge, draaiende trap te strijden voor hun evenwicht. De Châtel vroeg conceptueel grootmeester Theun Mosk voor de scenografie voor Scala.

In haar nieuwe choreografie Arise toont Astrid Boons hoe opgelegde sociale en maatschappelijke verwachtingen bepalen welke ambities voor vrouwen passend zijn. Drie danseressen strijden met fysiek dwingende kaders, die uit niets meer bestaan dan licht.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?