sluit

La Isla Bonita

Odette, Kater en de Lul

Odette, Kater en de Lul is een futuristisch kostuumdrama van performancecollectief La Isla Bonita. Een fysiek onderzoek naar wat de toekomst van de mensheid – met betrekking tot seksualiteit en voortplanting – gaat zijn met de naderende technologische vernieuwingen.

Na de succesvolle voorstellingen La Lucha Libre, Atlantis en De Managers maakt La Isla Bonita een duister, erotisch en dystopisch toekomstsprookje. Een feministisch pleidooi voor lichamelijkheid en de verschuivende rollen van man/ vrouw/non-binair/trans-personen wanneer technologie een belangrijke rol krijgt in het voortplantingsritueel. Gehuld in de draperieën van het hemelbed voor een Aerial dance, houdt het collectief een pleidooi voor lichamelijkheid. Een voorstelling gemaakt vanuit nieuwsgierigheid naar de toekomst met zijn nieuwe vormen en ideeën over vruchtbaarheid. Is ectogenese, waarbij nieuw leven groeit in met vloeistof gevulde biozakken, de oplossing voor de ongelijkwaardigheid?

INTERVIEW MET LA ISLA BONITA: OUDERSCHAP & AERIAL DANCE

In de voorstelling wordt het onderzoek naar ouderschap gecombineerd met ‘aerial dance’: een combinatie van dans, acrobatiek en yoga, die in een soort hangmat in de lucht wordt uitgevoerd. Speciaal voor de voorstelling namen ze les. Luit Bakker: “Aerial dance is een gevecht met de zwaartekracht. Het gaat over overgave en vertrouwen. De insnoering is een metafoor voor de baarmoeder.”

Het collectief maakt beeldende, associatieve voorstellingen waarin feminisme en vrouwenemancipatie terugkerende thema’s werden. Onbewust heeft het feit dat de groep bestaat uit vijf kinderloze vrouwen van rond de dertig die nadenken over hun kinderwens, een rol gespeeld bij de fascinatie voor dit project, denkt collega Mirthe Labree. “Voor vrouwen wordt het op een gegeven moment nu eenmaal lastiger om kinderen te krijgen.” Binnen het collectief denken ze verschillend over het onderwerp. De groep hoopt de conventies rondom ouderschap open te breken. Bakker: “De thematiek ontroert me, want het houdt me persoonlijk ook bezig. Het is mooi om die worsteling te delen.”

Bovenstaand interview is onderdeel van een uitgebreid interview door Sander Janssens van het NRC.

  • Odette, Kater en de Lul wordt zo zowel een viering van nieuwe mogelijkheden als een ode aan zwanger- en ouderschap zoals we die nu kennen: de verbintenis tussen de nieuwe en de oude mens wordt overbrugd door het ontplooien van nieuwe rituelen. Het beeld van vier liefdevolle moeders die pogen hun gezamenlijke kind een veilig nest te bieden beklijft.
    NRC
  • Het vagina-debat is interessant in inhoud en vorm, ook dankzij het sterke fysieke spel.
      Theaterkrant

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?