sluit

Het Zuidelijk Toneel & Laura van Dolron

Wat we normaal niet horen
#crossover
#doordenkertje
#mooiewoorden

Als inspiratie voor Wat we normaal niet horen vroeg stand-up philosopher Laura van Dolron aan Het Zuidelijk Toneel haar op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Ze ontdekte verhalen die wondermooi, soms verdrietig of pijnlijk en vaak hoopvol zijn. “Niet moralistisch, maar wel hartverwarmend”, aldus de Volkskrant (★★★★).

We hebben allemaal een verhaal, maar niet elk verhaal wordt genoeg gehoord. Wat we normaal niet horen is een viering van de zogenaamd zwakkeren van de samenleving die eigenlijk de sterken zijn. Laura van Dolron ontmoette mensen in o.a. een tbs-kliniek, een hospice, bij de AA en in een dagopvang voor dakloze illegalen. “Deze mensen hebben een indrukwekkend levensverhaal en zullen zelden aan talkshowtafels komen. De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen We hebben allemaal een verhaal, maar niet elk verhaal wordt genoeg gehoord.”

Wat we normaal niet horen is een reisverslag, een inspirerende monoloog doorspekt met momenten waar Van Dolron live reflecteert met de mensen die ze ontmoette. Ze deelt het podium telkens in afwisselende samenstellingen, maar met vaste gasten Marcio Da Silva (een dakloze illegale vluchteling die door zijn bijdrage terecht “de gouden greep van de voorstelling” wordt genoemd) en Steve Aernouts (Vlaams acteur en vertrouwd gezicht in het werk van Laura). Frank van Kasteren staat hen muzikaal bij en componeert ter plekke live muziek. Laura blijft daarnaast zoeken naar nieuwe stemmen die gehoord moeten worden, nieuwe manieren om de wereld beter te maken. Er zullen plaatselijke helden aansluiten, er zullen nieuwe plekken bezocht worden. De voorstelling blijft voortdurend in beweging, net als de wereld waarop zij reflecteert.

Dit programma heeft een andere invulling gekregen. Eerst was de voorstelling Ik kom iets doen van Laura van Dolron geprogrammeerd. Dit is veranderd naar de voorstelling Wat we normaal niet horen die Laura van Dolron recent heeft gemaakt, in coproductie met Het Zuidelijk Toneel.

lauravandolron.com / #crossover #mooiewoorden #doordenkertje

 • Van Dolron hanteert haar welbekende ‘stand-up philosophy’-stijl, losjes en persoonlijk, maar gaat ook nadrukkelijk het gesprek aan. Dat maakt opvallend veel los uit het publiek. Zo wordt Wat we normaal niet horen een krachtig pleidooi om elkaar te bevragen, om te luisteren naar de ervaringen van een ander zonder kritiek of tegenwerpingen.
  NRC
 • Wat we normaal niet horen is niet moralistisch, maar wel hartverwarmend. Gaandeweg de voorstelling is het tl-licht zowaar warmer geworden.
  De Volkskrant
 • Laura van Dolron gaat voorbij de smalltalk in 'Wat we normaal niet horen. [...] Het is een gouden greep om Marcio Da Silva mee te nemen naar de theaters. Hij heeft de lachers vaak op zijn hand, maar zegt tegelijkertijd rake dingen.
   Scènes
  Attend

  De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

  Ja, graag!

  jouw voorkeur

  Aanmelden