sluit
Lux Gebouw

Laura van Dolron

WIJ

Laura van Dolron staat bekend om haar frisse en eerlijke voorstellingen waarin humor en diepgang hand in hand gaan. Stand­up filosofie, noemt ze het zelf.

Het rommelt in Europa, waar wij vredig en welvarend leven omdat we geweld en armoede waar mogelijk hebben geëxporteerd. Terroristen vallen onze waarden aan, terwijl we niet eens weten welke dat zijn, en vluchtelingen kloppen bij ons aan voor hulp. We moeten leren om “welkom” te zeggen, in een land waar we zelf vaak niet zo heel gelukkig zijn. Waarom hebben wij zo weinig begrip voor vluchtelingen? Dit terwijl we zelf steeds vluchten in seks, series, suiker, smartphones, feiten en meningen èn voor elkaar, voor onszelf en onze rimpels, ook al zijn die van het lachen. We vluchten van een leven in het hier en nu, waarin wij blijkbaar niet gelukkig zijn.

Na haar succesvolle voorstelling Liefhebben, vorig seizoen in LUX, gaat ze nu een dubieuzer begrip te lijf. Waar staan ‘WIJ’ voor? Wie zijn ‘WIJ’ en hoe bepalen we wie daarbij horen en wie niet? Wat zeggen we de terrorist met de bomgordel? En gaat het lukken om te erkennen dat ‘zij’ bij ons horen? Een confronterende maar helende voorstelling over ons wij­gevoel.

Laura van Dolron

Laura van Dolron (Rotterdam 1976) maakt intelligente voorstellingen vol maatschappelijke betrokkenheid en zelfspot, die gaan over de wereld om haar heen. Naar aanleiding van de voorstelling verscheen onlangs ook het boek Liefhebben: een speciale bewerking met illustraties van Laura zelf erbij.

Tekst: Laura van Dolron / spel: Laura van Dolron

www.lauravandolron.com

  • Op z’n Van Dolron’s – prettig onnadrukkelijk, soms ironisch, nooit cynisch – fileert ze deze ‘wij’… De conclusie van WIJ is troostend
    Volkskrant
  • Pure tekst, herkenbaarheid en een klein beetje humor maken ‘WIJ’ een hele mooie, typische Laura van Dolron-voorstelling.
    Cleeft
  • Persoonlijke verhalen vloeien over in maatschappelijke problemen als de vluchtelingenproblematiek. Ze vraagt zich af waarin deze vluchtelingen precies moeten integreren. Waar staan WIJ voor? Wat is onze identiteit? Van Dolron maakt dit veelomvattende en moeilijke thema echter niet te zwaar en abstract. Met goed getimede droge humor, het aanspreken van het publiek en het langskomen van onderwerpen als de drol-emoticons op Whatsapp en een speech van Kate Winslet blijft de vaart er in.
    Scènes

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?