sluit

Programma voor de Stad – LeineRoebana

SILENZIO
Language No Problem

LeineRoebana staat internationaal bekend om opwindende fysieke choreografieën met een centrale rol voor live uitgevoerde muziek. Zo ook in SILENZIO, een overrompelende fysieke ervaring waarbij het lichaam van de danser één wordt met de adem van de accordeon en de ziel van de cello.

Wanneer we niet weten wat ons wacht, is stilte oorverdovend. Dreigend of sereen. Het maakt ons kwetsbaar. Hoe die stilte wordt omgezet in muziek – in daverende clusters, in uit niets opduikende harmonieën of verstilde melodieën – is hoorbaar in de muziek voor cello en accordeon. Hoe stilte zich vertaalt in beweging – doorgaand, eruptief, direct emotioneel of visueel complex – tonen de dansers van LeineRoebana. SILENZIO maakt de wankelbaarheid van de stilte invoelbaar.

Bijzonder, persoonlijk publieksonthaal

Kom meer te weten over de voorstelling, de muziek en het maakproces tijdens deze gratis inleiding. Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding in de zaal: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor een speciale inleiding op het podium. Het bij het publiek inmiddels zeer geliefde publieksonthaal zorgt voor een kijkje in het maakproces. Er is de mogelijkheid voor het publiek vragen te stellen aan de choreografen, terwijl de dansers en musici zich op het toneel opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling.

Over LeineRoebana

LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. In de choreografieën ontmoeten kunstenaars uit verschillende culturen, disciplines en achtergronden elkaar en verhouden zich tot de wereld om ons heen. Zo verbonden ze in hun succesvolle producties GhostTrack en LIGHT hedendaagse dans met gamelanmuziek en musici uit Indonesië.

Programma voor de Stad

Deze voorstelling maakt deel uit van het Programma voor de stad. Ieder seizoen bieden de Stadsschouwburg, LUX en de Lindenberg een programma boordevol theater, cabaret, dans, literatuur en meer. “Toch is het niet altijd mogelijk om alle voorstellingen die je als theater wil laten zien te programmeren. Soms is een zaal niet geschikt voor het decor, soms kunnen agenda’s niet op elkaar afgestemd worden, enzovoorts. Door hierin samen te werken, kunnen een aantal voorstellingen toch een plekje krijgen in de stad”, aldus programmeur Heleen Kalkman van De Lindenberg. Daarom presenteren we dit seizoen gezamenlijk opnieuw een extra programma.

YoungGangsters – The Poverty Peepshow
woensdag 12 t/m zondag 16 oktober 2022 | Hubert 

Boys Won’t Be Boys
vrijdag 28 oktober 2022 | 20.00 uur | Lindenberg

Abel van Gijlswijk – AABZ ’22 TOUR: Rebranding Anarchisme
vrijdag 4 november 2022 | 20.00 uur | Stadsschouwburg

Wunderbaum & Theaterhaus Jena – The Clowns Convention
dinsdag 10 januari 2023 | 20.00 uur | Stadsschouwburg

LeineRoebana – SILENZIO
vrijdag 3 februari 2023 | 20.00 uur | Lindenberg

Mohammed Azaay – Jihad van Liefde
vrijdag 17 maart 2023 | 20.00 uur | Lindenberg

  • Speelse drukte tegenover het trage verstrijken van de tijd
    De Volkskrant
  • De tijd schrijdt onmerkbaar voort in Silenzio van LeineRoebana, waarin de vertroosting of bedreiging van de stilte wordt omgezet in een waaier van muziek en driftige dansimpulsen.
    NRC
  • Leineroebana maakt beelden die stilmakend mooi zijn.
      Theaterkrant