sluit

LeineRoebana

The Greenhouse Dances

LeineRoebana maakt uiteenlopende, internationaal gewaardeerde voorstellingen: sommige zijn theatraal, speels of vurig, andere leggen de nadruk op pure dans of indrukwekkende bouwsels van disciplines. Vanavond: The Greenhouse Dances. Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen.

We zien ze zo graag. Van die mensen met een onstuitbare dadendrang, gekoppeld aan een verstand dat ordening aanbrengt en inzicht verschaft. Het zijn kwaliteiten die ons bij uitstek geschikt maken om het lot in eigen hand te nemen. Wat kan er fout gaan?

Hybris, hoogmoed. De oude Grieken hadden het al door: het lot in eigen handen nemen kan leiden tot  grenzeloze zelfoverschatting. In The Greenhouse Dances steekt hoogmoed de kop weer op, ingefluisterd door een duivels charmante slagwerker.

Het toneel plooit zich naar de klanken van componist en pianist Lorenzo Pagliei. Zijn geluidsontwerp creëert ruimtes met uitvergrote alledaagse geluiden en klanken. Daarbinnen klinken breekbare, bezwerende melodieën en krachtige ritmes van de furieus spelende en dansende slagwerker Antonio
Rubio Gutierrez.

Lichamen bewegen onvermoeibaar door de ruimte. Altijd vooruit in een genadeloze estafette. Tot elkaar veroordeeld, bemonsteren zeven dansers onophoudelijk hun eigen bewegingen, die vorm en richting geven aan een veld van betekenis. Vastberaden lijkt het, doelgericht, en dan tóch weer zacht, weifelend en kwetsbaar. De ruimte bezwangerend met associaties, met de tijd als scherprechter van de wijsheid.

Met inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding op het toneel: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het bij het publiek inmiddels zeer geliefde publieksonthaal! Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de mogelijkheid om vragen te stellen, terwijl de dansers en muzikanten zich opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling.

Over LeineRoebana

LeineRoebana, het dansgezelschap geleid door choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, is al meer dan 25 jaar toonaangevend in de Nederlandse danswereld en daarbuiten. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van muziek in het werk. Voorstellingen met live uitgevoerde muziek, voor grote- en middenzaal en bijzondere locaties, verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. Van gamelan tot oude muziek, van dance tot hedendaagse muziek en altijd uitgevoerd door topmusici. Voorstellingen die helpen de vragen van onze tijd transparant en ervaarbaar te maken.

Dans is voor LeineRoebana een fysieke vorm van denken; een manier om je te verhouden tot de wereld om je heen. Altijd wordt er iets veroverd in het samengaan van dans en muziek. Zowel het hoorbare als het zichtbare van de dansers en musici maakt onderdeel uit van de choreografie. Samen vormen ze één geheel. Eén adem. Een verandering in de dans heeft gevolgen voor de muziek en omgekeerd. Een muzikale gedachte zet zich voort in beweging. Een dansthema wordt muziek. Musici bewegen, zingen, spreken; de dansers en zangers verenigen die twee disciplines contrapuntisch en onnadrukkelijk in hun lichaam.

LeineRoebana werkt altijd samen met dansers, zangers, musici, componisten, schrijvers, ontwerpers en instellingen van topkwaliteit uit binnen- en buitenland. Het gezelschap heeft meerdere prijzen gewonnen zowel nationaal als internationaal.

  • Dansconcert vol sturm-und-drang: (..)Fraai is het zeker te zien hoe gretig de dansers op aangeven van deze schurende ritmes de vloer bestormen, na zeven podiumloze maanden. Eindelijk, ze mogen weer. En dus schieten ze onvermoeibaar (..) langs elkaar naar voren, met lange zwiepende armen. Ze hangen uit het lood, hellen voorover zonder te vallen om weer snel plaats te maken voor een ander.(..)De energie barst ervan af. En dat voel je.
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?