sluit

Likeminds | Dilan Yurdakul

Door de schaduw heen

Door de schaduw heen is het heftige en poëtische portret van een jonge Nederlandse vrouw met wortels in Turkije, die zich nergens thuis voelt en worstelt met haar bipolariteit. Een muzikale voorstelling van Dilan Yurdakul & Likeminds over identiteit en verbinding.

Als een rollercoaster dendert Dilan (bekend van haar rol als Aysen Baydar in de serie ‘Goede tijden, Slechte tijden’) door haar gedachtewereld, op zoek naar houvast. Maar wat ze ook doet, ze voelt alleen verwarring. Overal moet ze zich voordoen als iemand die ze niet is. Ze voelt zich een vreemde, op school, op korfbal, bij de dokter en zelfs bij haar familie. In deze solo, door de wijkjury van het Nederlands Theater Festival geselecteerd als beste voorstelling van 2020, probeert ze de gaten op te vullen die haar identiteit bepalen.

 • Yurdakul stormt over het podium, zoals het ook stormt in haar hoofd. (…) Hier staat duidelijk een vrouw die permanent ontheemd is. (…) In ‘Door de schaduw heen’ pelt ze alle lagen van haar identiteit af, als een ui zonder kern, totdat er bijna niets overblijft.
  De Volkskrant
 • Een dappere vertelling verpakt in een geraffineerde vorm. Yurdakul heeft GTST helemaal niet nodig om te schitteren.
   Het Parool
  • Door de schaduw heen is een schitterend portret van een jonge, Turkse vrouw die anno 2019 in Nederland met een geestesziekte leert leven. Maar nog belangrijker: het is een eerlijke en openhartige weergave van hoe een dergelijk leven eruit ziet.
    Theaterkrant
   • In een rauwe, meedogenloos eerlijke tekst geeft Dilan Yurdakul een bijna voyeuristisch aandoend kijkje in haar ziel. Soms is het zo pijnlijk dat je opzij wilt kijken.
     Noordhollands Dagblad

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?