sluit

Likeminds & Luit Bakker

MINDGASM
#hoeoverleefik
#jongehonden
#vrouwenpower

Met MINDGASM wil Luit Bakker een nieuwe revolutie ontketenen. Een feminisme voor en van ons allemaal. Niet vrijblijvend, maar de norm. Een nieuw wereldbeeld, met meer verbeelding en speelsheid. Het is genoeg geweest met het keurslijf voor mannen en vrouwen.

In deze voorstelling gaan we op zoek naar wat het is om los te breken van alle connotaties, van het verleden. Door middel van hypnose gaat Bakker aan de haal met het standaard narratief van onze samenleving. Het is tijd voor een nieuw denken en een nieuwe taal. Want we zijn er nog niet, maar we komen er wel.

Kan je iets vertellen over MINDGASM en waarom je deze voorstelling wilde maken?
Luit Bakker: “In MINDGASM zoek ik naar mijn eigen kwetsbaarheid om die om te zetten in kracht. Ik wilde een voorstelling maken die bloot legt dat ik ervaar dat we doen alsof we heel openminded en vrij zijn in Nederland. Terwijl ik me als vrouw en lesbienne vrijwel altijd onveilig voel. MINDGASM moest een strijdlustige, persoonlijke voorstelling worden waar humor en verdriet dicht bij elkaar liggen. Met een lach, met zelfspot, zonder jezelf te verloochenen. Ik denk dat je met humor makkelijker iets maatschappelijks of iets heftigs aan kan kaarten. Als je lacht open je je hart, op dat moment ben je ook ontvankelijk voor andermans verhaal.”

Wat kan het publiek verwachten van deze voorstelling?
Luit Bakker: “Het publiek kan zich voorbereiden op een speelse, lichtelijk provocerende en zachte voorstelling waarin ruimte is voor een lach en een traan. Ik wil het publiek uitnodigen om mee te gaan naar een open state of mind en dit doen we door middel van de suggestie van hypnose. Samen proberen we een hypnotische reis af te leggen richting het onderbewuste. In de hoop dat het besef dat we nog niet zo open minded zijn, helpt om een betere wereld te creëren waar we in ieder geval allemaal hand in hand kunnen lopen. Want: we zijn er nog niet maar we komen er wel.“

REACTIES VAN HET PUBLIEK
“Wat een indrukwekkende voorstelling. Hoe [Luit] de tijdsgeest perfect weet te raken, hoe ze bepaalde onderhuidse angsten en gevoelens weet te verwoorden (“als we er grappen over mogen maken is geweld heel gemakkelijk de volgende stap.”), hoe ze een bepaalde ongemakkelijkheid weet te creëren die ervoor zorgt dat ik de voorstelling niet snel vergeet! Echt top”

“Pijnlijk en ongemakkelijk op sommige momenten en daardoor des te waardevoller om te vertellen.”

“Wat een sterk statement, wat een mooie performance. Zo vrij over seks – eigenlijk meer over warme en acceptatie – over vrij bewegend en vrij uiten.”

OVER LUIT BAKKER
Luit Bakker (1991) is in 2015 afgestudeerd aan de toneelacademie in Maastricht. Sindsdien is zij verbonden aan het collectief La Isla Bonita en maakt ze voorstellingen onder Bakker&Brill. Het werk van Bakker is maatschappijkritisch, heeft een grote dosis zelfspot en zoekt naar de kwetsbaarheid van zichzelf en haar publiek. In haar werk komen de thema’s seksualiteit, gender en emancipatie terug. Ze waant zich immers in deze wereld als queer en vrouw nog niet veilig genoeg en wil alles op alles zetten om dit te verbeteren. Ze speelt met ongemak door haar publiek direct te betrekken in haar theatrale werkelijkheid. De toeschouwer voelt op een scherpe en directe manier dat hij of zij ook onderwerp is. Bakker gebruikt absurditeit en zwarte humor om actuele thema’s op scherp te zetten. Ze werkt met een knipoog, maar met een serieuze ondertoon. Geen aanklacht, maar de lichte toon leidt toch tot meer bewustzijn. Ze speelt met het groteske; de grillige, soms humoristische uitvergroting van de menselijke onvolmaaktheid.

Luister hier naar het radio-interview De Favorieten, waarin Luit Bakker vertelt over haar inspiraties aan de hand van haar favoriete mediafragmenten.

likeminds.nl / #jongehonden #vrouwenpower #hoeoverleefik

 • (...) dat hier een indringende en zeer grappige podiumpersoonlijkheid staat is overduidelijk. Luit Bakker verleidt en vernedert je waar je bij zit.
  De Volkskrant
 • Door haar uitgesproken theatertaal – die voorheen vooral gestoeld was op satirische, of op z’n minst parodiërende personages – te versnijden met de sobere insteek van het egodocument, vindt er een spannende wisselwerking tussen die twee plaats.
   Theaterkrant
  • De nieuwe solovoorstelling Mindgasm van Luit Bakker springt heen en weer tussen activistisch en kwetsbaar. (...) Ze flirt en teaset, is het ene moment ontwapenend en het andere een tikje intimiderend.
    Het Parool
   Attend

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?