sluit

Lindertje Mans & Firma MES

The Gaia Hypothesis

Hoe denkt een vis over de toekomst van de mens? Lindertje Mans neemt je in deze solo mee in een meeslepend gedachte-experiment. Samen met componist Roald van Oosten creëert ze een intense muzikale performance. Ze transformeert tot een diepzeevis, een ruimtesonde en een menselijke cel: drie personages die hun visie op de toekomst van de mensheid geven. Vanuit het perspectief van deze drie wezens neemt ze ons mee onder, boven en binnenin onze wereld.

De Gaia Hypothese is geformuleerd door wetenschappers James Lovelock en Lynn Margulis (1969). Zij stellen de aarde voor als een zelfregulerend systeem, waarop het leven altijd zal kunnen voortbestaan. Als we allemaal onderdeel zijn van hetzelfde systeem, misschien kunnen andere delen van het systeem dan vertellen hoe het verder moet met ons? Biologie en filosofie komen samen samen in een theatraal concert vol duistere synthpop en spoken word. Een reis door alle lagen van het universum. Een zoektocht naar intimiteit en een nieuwe verhouding van de mens met de wereld.

De performance is deels Nederlands en deels Engelstalig.

Over de makers

Lindertje Mans studeerde performance aan de Toneelacademie Maastricht en muziektheater aan het Conservatorium in Den Haag. Ze is kernlid en mede-oprichter van Firma MES.
Roald van Oosten is muzikant en componist. Zijn werk reikt van pop tot duistere soundscapes. Hij begon zijn carrière als frontman van de band Caesar. In 2019 maakte hij bij het National Theatre in Londen de muziek voor het het stuk When We Have Sufficiently Tortured Each Other, in regie van Katie Mitchell, met Cate Blanchett.

 • The Gaia Hypothesis imponeert bovenal met de muziek en de kostuums,
  De Volkskrant
 • Door haar performance komt er een energie in de zaal vrij, zoals een popster het publiek kan verbinden.
   Theaterkrant
  • Prikkelende posthumanistische popopera
   NRC
  Attend

  De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?