sluit

Maria Goos, Michiel de Jong, Sieger Sloot & Alles voor de Kunsten

SeksKlimaat

SeksKlimaat van Maria Goos, Michiel de Jong, Sieger Sloot & Alles voor de Kunsten is een voorstelling ‘over drie sukkels die proberen een goed mens te zijn’. Maria Goos is een van de belangrijkste en meest succesvolle toneelschrijvers van het land.

Als jij met twee van je beste vrienden honderd keer zou ontbijten, wat worden dan terugkerende onderwerpen? Waarvan gaan jullie met de servetten wapperen? Waarvan gaan jullie op tafel slaan? Waarvan worden jullie stil?

‘Ik ben zo moe van alles. Ik zou zo graag een paar weken naar Thailand gaan.’ ‘Ga.’
‘Ga? Ik heb uitgerekend dat ik in twintig jaar een slordige 350.000 kilometer heb gevlogen. Daarmee heb ik 90.000 kilo CO2 uitgestoten.’
‘Hou dan op met reclames inspreken. Dan heb je veel minder geld en ga je lekker in de Tesla naar Vlieland. Opgelost.’

En we hadden het over seks. Een veel leuker en minder gecompliceerd onderwerp, dachten we tot twee van de drie zeiden dat de derde er te gecompliceerd over deed.
En dat irriteerde de derde.
‘Seks heelt!’
‘Vast wel. Maar wie! Seks zonder intimiteit is voor mij een hele treurige
aangelegenheid.’
‘Zo moet je er niet in staan. Ik heb ook moeten leren om me over mijn kwetsbaarheid
heen te tillen. Om niet meer bang te zijn om een blauwtje te lopen.’
‘Hoe doe je dat?’

We zijn nog steeds vrienden, al escaleerde het bij ons af en toe gevaarlijk.
Nieuwsgierige vragen werden opeens niet meer beantwoord, grappen werden verwijten, maar we vroegen door tot het ongemakkelijk werd; en daarna stelden we
ook die laatste, confronterende vragen. ‘Zit je mij nou de maat te nemen?’

Neem iets mee!

Lief publiek,
Kom je kijken naar SeksKlimaat?
Dan hebben wij, Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot, een verzoek aan je.
Het decor van onze voorstelling bestaat uit wat we vinden en krijgen. Dus nu aan jou de vraag: wil je iets meebrengen voor in ons decor? Het mag alles zijn, maar liever geen tassen met kleding. Als we te veel hebben, dan brengen we de spullen naar de kringloop. Dus wat je ons geeft, dat zie je niet meer terug.
Heel erg veel dank en welkom bij SeksKlimaat.
Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot

NRC tipt Seksklimaat

NRC tipt SeksKlimaat als 1 van de 13 hoogtepunten voor het nieuwe cultuurseizoen!
Lees hier het volledige artikel

Interview met Maria Goos in NRC

NRC interviewde Maria Goos over haar nieuwste toneelstuk. Seksklimaat is totaal anders dan de rest van haar oeuvre. “Het uitgangspunt van Seksklimaat is dat in gesprekken tussen drie vrienden er één steeds over de klimaatcrisis wil praten, en dat de andere twee dat saboteren en ontlopen, door over seks te beginnen. Dat leidt tot felle discussies en geestige botsingen.”

Voor het eerst schreef ze een activistisch toneelstuk. “Dit is totaal anders dan de rest van mijn werk. Als ik dat zeg krijg ik het al benauwd. Ik ben goed in karakters en dialogen, nu heb ik een maatschappelijke kwestie onder handen. Doodeng.” Lees hier het volledige interview

Maria Goos, 66 jaar, is een van de belangrijkste en meest succesvolle toneelschrijvers van het land. Haar faam berust op een rijk oeuvre vol empathische, levensechte relatiedrama’s, geschreven voor theater, televisie en film, waaronder Oud GeldFamilieCloaca en Volgens Robert. Theaterhit Cloaca kreeg uitvoeringen in meer dan tien landen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?