sluit

Mary Gauthier

Rifles and Rosary Beads
#oorlog&vrede
De Ontmoeting

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat Mary Gauthier Nederland aandeed. Gelukkig keert ze eind 2018 terug, met in de koffer haar meest recente cd ‘Rifles & Rosary Beads’. Voor dit album werkte ze samen met Amerikaanse oorlogsveteranen, wier verhalen ze vastlegde in elf aangrijpende songs, als een pleidooi voor vrede.

Mary Gauthier, geboren in Louisiana, woonachtig in Nashville, grossiert al sinds haar debuut uit 1997 in aangrijpende, rauwe americana over eenzaamheid, onthechting, angst, drank en drugs. Met haar doorleefde, melancholische stem vertelt ze prachtige muzikale verhalen. In de VS wordt ze gezien als één van de grootste singer-songwriters.

Als kind werd ze te vondeling gelegd. Eenmaal een tiener verliet ze haar problematische pleeggezin om over straat te zwerven. Jarenlang kampte ze met verslavingen, maar ze wist af te kicken. Pas toen ze liedjes ging schrijven op haar 35e, viel alles op zijn plek. Gauthier is een verhalenverteller en voelt zich verwant met de buitenstaander, de mens die tussen wal en schip is gevallen of dreigt te vallen.

Tijdens dit concert wordt Mary Gauthier vergezeld door Michele Gazich (viool) en Jaimee Harris (zang, gitaar).

SAMEN MET OORLOGSVETERANEN
Voor haar nieuwe cd ‘Rifles and Rosary Beads’ (2018) werkte ze samen met oorlogsveteranen. In de VS besluiten er elke dag 22 uit het leven te stappen. In een speciaal project worden de (ex-)militairen aan professionele tekstschrijvers gekoppeld om hen en hun families te helpen de naweeën van hun missies te verwerken en hun leven weer op te pakken door hun ervaringen in universele nummers om te zetten. ‘Geen therapie, maar kunst, alhoewel het wel therapeutisch kan werken’, aldus Gauthier. Ze schreef gedurende vijf jaar meer dan vijftig songs met de soldaten, waarvan er elf op de nieuwe cd staan. ‘Ik ben er trots op om de vroedvrouw van deze liedjes te zijn’, zegt ze. Het werk met de veteranen is Gauthier op het lijf geschreven. Als geen ander weet ze persoonlijke ervaringen en ellende op muziek te zetten, maar wel aan die duisternis voorbij. Dat is haar grote kracht. Een pleidooi voor vrede, zo kun je de liedjes in Rifles and Rosary Beads omschrijven.

“Gauthier heeft de problematiek knap overgezet naar kraakheldere maar aangrijpende liedteksten. […] Gauthiers stem is aards en nauwelijks versierd, en dat maakt deze collectie van elf oorlogsliederen alleen maar sterker.” De Volkskrant over de cd ‘Rifles and Rosary Beads’

VOORPROGRAMMA JAIMEE HARRIS
Jaimee Harris (zang, gitaar) speelt om 20.30 uur een voorprogramma. Dat Jaimee Harris meekomt is een aangename verrassing: haar debuutalbum Red Rescue is net uit. Krenten uit de pop over Jaimee Harris: “Jonge Texaanse singer-songwriter verruilt de goot voor een plekje tussen de groten van de Texaanse rootsmuziek”.

marygauthier.com / #deontmoeting #oorlog&vrede

  • Het is onmogelijk deze muziek te beluisteren zonder kippenvel te krijgen. [...] Deze muziek vlamt en bijt.
    NRC
Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden