sluit

Merel Severs

Try Not To Know What You Know

Try Not To Know What You Know is een ode van Merel Severs aan de kracht en kwetsbaarheid van (vergeten) vrouwelijk heldendom, verpakt in een indrukwekkende fysieke theaterperformance.

Je kent ze wel, de vechtfilms met Jean-Claude van Damme, Bruce Lee of Sylvester Stallone. Eenlingen die de wereld met spierkracht, strijdlust en de nodige klappen tot een veiligere plek proberen te maken. Wie wilde vroeger niet zo’n held zijn? Tegelijk zijn deze films natuurlijk het toonbeeld van stereotyperende genderrollen. Want naast die door testosteron aangedreven avontuurlijke, sterke mannen spelen bloedmooie, sexy vrouwen een bijrol. Onze perceptie van De Held is aan vernieuwing toe.

Over Merel Severs

Merel Severs won in 2020 de Best of Fringe met haar solo Let me tell you something you already know, waarin ze op messcherpe en humoristische wijze de diepgewortelde stereotypen van het man- en vrouwzijn zichtbaar maakte. In Try Not To Know What You Know stapt zij samen met Milou van Duijnhoven (theatercollectief La Isla Bonita) hun zelfgebouwde arena in. Actrice, theatermaker en performer Khadija El Kharraz Alami tekende voor de eindregie, een maker met ongeziene durf en kwetsbare energie. Met een mix van martial arts, woorden van onzichtbaar gebleven held(inn)en en gesprekken, keren ze deze beperkte beeldvorming binnenstebuiten en onderzoeken ze tegelijkertijd hun eigen verlangen om een held te zijn. Wat zouden zij veranderen in de wereld van nu?

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?