sluit

MMore Jazz – Bill Laurance Trio (19.30 uur)

Bill Laurance Trio

Op een van de YouTube-filmpjes die van het Bill Laurance Trio te vinden zijn, valt goed te zien hoe toetsenist en bandleider Laurance (een van de toetsenisten van Snarky Puppy) regelmatig met zijn rechtervuist de maat slaat. Het lijkt haast of hij zichzelf op die manier eraan wil herinneren hoe wezenlijk in zijn muziek het ritme is. Als luisteraar zou je dat ook bijna vergeten, zozeer heeft de Britse musicus het patent op pakkende melodieën.

Op het soort melodie dat meteen als je haar hoort je het gevoel geeft dat zij er altijd al geweest is. Het soort melodie dat je na een keer beluisteren nog dagenlang zingt. Maar daaronder gebeurt iets dat minstens zo essentieel is voor de muziek die Laurance met zijn trio maakt. Op een fijnzinnige manier creëren piano, bas en drums een ritme dat onnadrukkelijk is en tegelijk dwingend. Dat elegant de aanzet geeft tot een ingetogen maar sierlijke dans. Je merkt nauwelijks hoe die in je neerdaalt, hoe je heupen langzaamaan lichtjes beginnen te wiegen en zonder dat je het doorhad heel je lichaam al lang in de ban van dat lichtvoetige ritme is geraakt. Precies het ritme dat Laurance rechtervuist slaat.

OVER DE SERIE MMORE JAZZ
Dit concert is onderdeel van de serie top (inter)nationale jazz- en improvisatieconcerten onder de noemer ‘MMore Jazz’ in samenwerking met Music Meeting. Wij presenteren in deze serie zo’n 6 concerten per seizoen die gekenmerkt worden door improvisatie, avontuur en innovatie, en waarbij ook aandacht is voor authentieke, traditionele muziek, cross-overs met andere muziekstijlen, interessante combinaties van artiesten en de nieuwste ontwikkelingen in hedendaagse jazz.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?