sluit

Moving Futures – dag 1

Festival
Language No Problem

Moving Futures is hét festival waar je dans van de nieuwste generatie makers in al zijn verschijningsvormen beleeft. Elke avond biedt het festival vernieuwende dans in een royaal uiteenlopend programma.

Onder het motto: “Tell to inspire” brengen de Moving Futures makers van 2023 voorstellingen, performances, installaties, lezingen en (after)talks naar jouw stad! Laat je verrassen door de betrokken, brutale en barrière-doorbrekende dansmakers en performers van nu.

Programma vrijdag 14 april 2022

 • Argil & Hassani: Exceeding digital infoxication
  Wanneer je oneindig toegang hebt tot digitale informatie…
 • Faizah Grootens: While you’re here
  Een lichamelijk speurtocht naar de voortdurend bewegende wervelkolom en de relatie tussen synchroniciteit en individualiteit
  Pauze
 • Simon Bus: Three studies (for a self portrait)
  Drie in elkaar verweven solo’s waarin Bus zelfportretkunst benadert vanuit dans

Over Exceeding digital infoxication

Twee humanoids worden gecreëerd om de wereld over te nemen. Ze nemen je mee in hun wereld vol oneindige toegang tot (digitale) informatie wat ook kan leiden tot infoxication: informatiestress, waardoor je misschien de verkeerde beslissingen zou kunnen nemen.

Argil en Hassani groeiden samen op in Suriname. Zij zijn intussen bekende namen in de battlescene; door er zelf aan mee te doen, battles te organiseren en workshops te geven. Naast hun eigen ontwikkeling in dans, geven zij les op verschillende dansopleidingen.

Over While you’re here

Tanten bo t’aki is Papiamentu voor ’terwijl je hier bent’. Met dit speelse en intieme duet creëert choreografe Faizah Grootens een lichamelijk speurtocht naar de voortdurend bewegende wervelkolom en de relatie tussen synchroniciteit en individualiteit. Twee mensen delen een persoonlijke ruimte, met een onmiskenbare verbinding. Wat bestaat er als ze samen zijn en wie zijn ze individueel? In constante oneindige bewegingen golven de twee dansers door de voorstelling. Maar uiteindelijk zijn ze niet alleen, jij bent er ook.

“De choreografie is prachtig en het doet het geen dienst om daar een paar visuele elementen van te beschrijven. Het geheel moet beleefd worden. Een utopische ervaring.” – Theaterkrant over While you’re here

Over Three studies (for a self portrait)

Simon Bus heeft een fascinatie voor ‘het zelfportret’. Zijn activiteiten als breakdancer documenteert hij al vanaf zijn eerste jaren met portretten van zichzelf op video. Voor hem is het een manier van reflectie geworden. Ook zijn interesse in beeldende kunst kijkt hier om de hoek. Daar wordt het zelfportret immers door kunstenaars ingezet om te oefenen en te experimenteren met hun stijl en techniek.

In 2019 maakte Simon de solo Self portrait, man on orange floor. Als vervolgstap op dit werk presenteert hij nu Three studies (for a self portrait), een avondvullende dansvoorstelling met drie in elkaar verweven solo’s. De zelfportretkunst benadert vanuit het perspectief van de dans: portretteren in poses en bewegingen die schommelen tussen introspectie en karikatuur.