sluit

Moving Futures

#jongehonden
Festival
Moving Futures

Van donderdag 16 t/m zaterdag 18 mei strijkt het reizend dansfestival Moving Futures neer in LUX Nijmegen. Drie dagen vol voorstellingen, talks, dansfilms en pop-up performances: zie hoe een generatie nieuwe makers de grenzen van dans moeiteloos oprekt.

De leidraad van het festivalweekend is de beleving van het lichaam. Het evolutionaire proces van het leven wordt onderzocht, de heersende denkbeelden rond het vrouwelijke lichaam worden opgerekt en in een interactief randprogramma onderzoekt het publiek hoe zij zelf over hun lichaam denken en hoe zij het behandelen. Deze avond op het programma:

SOPHIE MAYEUX – DIE VERWANDLUNG
Sophie Mayeux studeerde dans aan ArtEZ Dansacademie Arnhem en de Ballet du Nord in Frankrijk. Na een korte versie van Die Verwandlung, waarvoor ze de Choreography Award won op ITs-festival 2016, onderzoekt Sophie in deze nieuwe dansvoorstelling het evolutionaire proces van het leven. In deze performance worden reddingsdekens gebruikt om de verschillende transformatieprocessen te onderzoeken. Bekijk hier alvast de trailer.

INGRID BERGER MYHRE & LASSE PASSAGE NOSTED – PANFLUTES & PAPERWORK
Panflutes and Paperwork is een samenwerking van choreografe Ingrid Berger Myhre en componist Lasse Passage Nøsted. In het duet nemen de makers bestaande verwachtingen rondom het maken van ‘muziek voor dans’ en ‘dansen op muziek’ als uitgangspunt. Op humoristische wijze en een luchtig gevoel voor compositie gaan ze op zoek naar een manier om beide disciplines volledig te laten samensmelten. Bekijk hier alvast de trailer.

RANDPROGRAMMA
Naast de dansvoorstellingen in het hoofdprogramma bieden we een randprogramma waarbij je door gesprekken, interviews of zelfs een feestje wordt geprikkeld om de dansvoorstellingen en hun zeggingskracht op een andere manier te bekijken.

Deze avond zal poppenspeler en theatermaker Tim Hammer in Mens vs. Machine de gebreken van technologie onder de loep nemen. Door de gebreken van een robot (in spraak en beweging) tot karaktereigenschappen te maken, kunnen we er sympathie voor voelen. Samen met het publiek, een danser van de Arnhemse Meisjes, schrijver Martin Rombouts én een robot zal Hammer onderzoeken wat een beweging natuurlijk maakt.

Daarnaast zal Nijmeegse Stadsdichter Wout Waanders iedere festivaldag live-dichten na afloop van de voorstellingen. Wout maakt tijdens de voorstelling notities van wat er gebeurt op het podium, maar ook in het publiek. Wat maakt de dans los? Na afloop van de voorstelling hoor je zijn poëtische impressie. Samen met Cinedans zorgen wij voor een verrassend en spraakmakend filmprogramma. Ook zie je donderdag een pop-up performance van Nijmeegse dansschool Flex Dansstudio.

movingfutures.nl / #jongehonden

PROGRAMMA MOVING FUTURES 2019
DONDERDAG 16 MEI
Sophie Mayeux – Die Verwandlung
Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage Nøsted – Panflutes & Paperwork

VRIJDAG 17 MEI
Sigrid Stigsdatter Mathiassen – Hope & Heavy Metal
Judith Clijsters – Bored to Death

ZATERDAG 18 MEI
NEON – Körper
Piet van Dycke en Annemijn Rijk – Lullaby, een wiegelied dat wakker schudt

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?