sluit

Moving Futures

#jongehonden
Festival
Moving Futures

Van donderdag 16 t/m zaterdag 18 mei strijkt het reizend dansfestival Moving Futures neer in LUX Nijmegen. Drie dagen vol voorstellingen, talks, dansfilms en pop-up performances: zie hoe een generatie nieuwe makers de grenzen van dans moeiteloos oprekt.

De leidraad van het festivalweekend is de beleving van het lichaam. Het evolutionaire proces van het leven wordt onderzocht, de heersende denkbeelden rond het vrouwelijke lichaam worden opgerekt en in een interactief randprogramma onderzoekt het publiek hoe zij zelf over hun lichaam denken en hoe zij het behandelen.

Deze avond op het programma:

SIGRID STIGSDATTER MATHIASSEN – HOPE & HEAVY METAL
Bestaande opvattingen rond het vrouwelijke lichaam worden opgerekt in deze muzikale dans solo van Sigrid Stigsdatter (1990). Ze creëert live op het podium een dansvoorstelling als een muziekalbum, een samenwerking met muzikant en visueel kunstenaar Juliet Aaltonen. We maken kennis met een chaotisch karakter, een vrouwelijke performer. Zij presenteert haar lichaam als een memoire en daarmee ook haar idealen en fysieke confrontaties; en trivialiteiten zoals de liedjes die blijven hangen in het hoofd. In deze fysieke en muzikale solo onderzoekt Sigrid bestaande opvattingen rondom het vrouwelijke lichaam. Hoe gaat het lichaam om met eenzaamheid, woede en sensualiteit? Soms woest dan weer beheerst werkt Sigrid met, tegen en doorheen de heersende denkbeelden in. Bekijk hier alvast de trailer.

JUDITH CLIJSTERS – BORED TO DEATH
Bored To Death gaat over hoeveel we van onszelf vragen en hoe passief ons lichaam daarvan wordt. De radicale andere kant daarvan is de doorgedreven fitness- en health cultuur. Beide extremen zorgen voor ongezonde stress in ons lichaam. Wat ben je bereid te doen of te laten om je goed te voelen? Dat vraagt in deze tijd lef en discipline, want focus en energie zijn misschien wel de nieuwe luxe. Bekijk hier alvast de trailer.

RANDPROGRAMMA
Naast de dansvoorstellingen in het hoofdprogramma bieden we een randprogramma waarbij je door gesprekken, interviews of zelfs een feestje wordt geprikkeld om de dansvoorstellingen en hun zeggingskracht op een andere manier te bekijken.

Deze avond zullen we in het interactieve programma Life-line stil staan bij ons lichaam. We onderzoeken hoe we over ons lichaam denken en hoe we het behandelen. Hoe zorgen we voor ons lichaam? En hoe voelen we ons erin thuis?

Daarnaast zal Nijmeegse Stadsdichter Wout Waanders iedere festivaldag live-dichten na afloop van de voorstellingen. Wout maakt tijdens de voorstelling notities van wat er gebeurt op het podium, maar ook in het publiek. Wat maakt de dans los? Na afloop van de voorstelling hoor je zijn poëtische impressie. Samen met Cinedans zorgen wij voor een verrassend en spraakmakend filmprogramma. En op vrijdag is er een pop-up performance van de Nijmeegse dansschool ID Dance.

movingfutures.nl / #jongehonden

PROGRAMMA MOVING FUTURES 2019
DONDERDAG 16 MEI
Sophie Mayeux – Die Verwandlung
Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage Nøsted – Panflutes & Paperwork

VRIJDAG 17 MEI
Sigrid Stigsdatter Mathiassen – Hope & Heavy Metal
Judith Clijsters – Bored to Death

ZATERDAG 18 MEI
NEON – Körper
Piet van Dycke en Annemijn Rijk – Lullaby, een wiegelied dat wakker schudt

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?