sluit

Moving Futures

#jongehonden
Festival
Moving Futures

Hoe ziet de toekomst van dans eruit? Reizend dansfestival Moving Futures presenteert nieuwe makers in de hedendaagse dans. Het driedaagse festival strijkt van donderdag 16 t/m zaterdag 18 mei neer in Nijmegen.

Dansers uit de stal van vijf Nederlandse danshuizen (Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision) nemen je in verschillende voorstellingen mee naar de grenzen van de moderne dans. Ze schuren, dagen uit en zetten met hun dans een stempel op maatschappelijke thema’s. Naast de dansvoorstellingen bieden we een randprogramma waarbij je door gesprekken, interviews of zelfs een feestje wordt geprikkeld om de dansvoorstellingen en hun zeggingskracht op een andere manier te bekijken. Deze avond op het programma:

SIGRID STIGSDATTER MATHIASSEN – HOPE & HEAVY METAL
Bestaande opvattingen rond het vrouwelijke lichaam worden opgerekt in deze muzikale dans solo van Sigrid Stigsdatter (1990). Ze creëert live op het podium een dansvoorstelling als een muziekalbum, een samenwerking met muzikant en visueel kunstenaar Juliet Aaltonen. We maken kennis met een chaotisch karakter, een vrouwelijke performer. Zij presenteert haar lichaam als een memoire en daarmee ook haar idealen en fysieke confrontaties; en trivialiteiten zoals de liedjes die blijven hangen in het hoofd. In deze fysieke en muzikale solo onderzoekt Sigrid bestaande opvattingen rondom het vrouwelijke lichaam. Hoe gaat het lichaam om met eenzaamheid, woede en sensualiteit? Soms woest dan weer beheerst werkt Sigrid met, tegen en doorheen de heersende denkbeelden in.

JUDITH CLIJSTERS – BORED TO DEATH
Bored To Death gaat over hoeveel we van onszelf vragen en hoe passief ons lichaam daarvan wordt. De radicale andere kant daarvan is de doorgedreven fitness- en health cultuur. Beide extremen zorgen voor ongezonde stress in ons lichaam. Wat ben je bereid te doen of te laten om je goed te voelen? Dat vraagt in deze tijd lef en discipline, want focus en energie zijn misschien wel de nieuwe luxe.

RANDPROGRAMMA
Naast de dansvoorstellingen in het hoofdprogramma bieden we een randprogramma waarbij je door gesprekken, interviews of zelfs een feestje wordt geprikkeld om de dansvoorstellingen en hun zeggingskracht op een andere manier te bekijken. Iedere festivaldag zal Nijmeegse Stadsdichter Wout Waanders live-dichten na afloop van de voorstellingen. Wout maakt tijdens de voorstelling notities van wat er gebeurt op het podium, maar ook in het publiek. Wat maakt de dans los? Na afloop van de voorstelling hoor je zijn poëtische impressie. Samen met Cinedans zorgen wij voor een verrassend en spraakmakend filmprogramma. En op vrijdag is er een pop-up performance van de Nijmeegse dansschool ID Dance.

movingfutures.nl / #jongehonden

PROGRAMMA MOVING FUTURES 2019
DONDERDAG 16 MEI
Sophie Mayeux – Die Verwandlung
Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage Nøsted – Panflutes & Paperwork

VRIJDAG 17 MEI
Sigrid Stigsdatter Mathiassen – Hope & Heavy Metal
Judith Clijsters – Bored to Death

ZATERDAG 18 MEI
NEON – Körper
Piet van Dycke en Annemijn Rijk – Lullaby, een wiegelied dat wakker schudt

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden