sluit

Moving Futures

#jongehonden
Festival
Moving Futures

Van donderdag 16 t/m zaterdag 18 mei strijkt het reizend dansfestival Moving Futures neer in LUX Nijmegen. Drie dagen vol voorstellingen, talks, dansfilms en pop-up performances: zie hoe een generatie nieuwe makers de grenzen van dans moeiteloos oprekt.

De leidraad van het festivalweekend is de beleving van het lichaam. Het evolutionaire proces van het leven wordt onderzocht, de heersende denkbeelden rond het vrouwelijke lichaam worden opgerekt en in een interactief randprogramma onderzoekt het publiek hoe zij zelf over hun lichaam denken en hoe zij het behandelen.

Deze avond op het programma:

NEON – KÖRPER
Het in 2015 opgerichte NEON is een choreografisch collectief dat bestaat uit Nanna Jensen en Leon Franzke. NEON haalt het publiek uit de dagelijkse structuur en geeft ze een fysieke zintuiglijke ervaring mee. Ze roepen ongemak op om comfort te herkennen. Körper is het vervolgonderzoek van Körper Körper wat te zien was tijdens Het Debuut, One Nights Dance, Moving Futures Festival, ITs Festival en Dance Flavours. NEON won met Körper de Amsterdam Fringe Award 2018.
Körper bevraagt de onbewuste manier waarop de meesten van ons hun leven leiden. Wat ons maakt wie we zijn? En wat gebeurt er als je niet conformeert aan de verwachtingen van de maatschappij? Körper is het vervolgonderzoek van Körper | Körper wat dat eerder te zien was bij Moving Futures. Bekijk hier alvast de trailer.

“Met een indrukwekkende krachtsinspanning laten de dansers van Neon zien hoe de mens vastloopt in het kapitalisme” de Volkskrant (****)

PIET VAN DYCKE EN ANNEMIJN RIJK – LULLABY, EEN WIEGELIED DAT WAKKER SCHUDT 
Piet Van Dycke en Annemijn Rijk vinden elkaar in hun liefde voor snel, acrobatisch partnerwerk, het nemen van risico’s en het opzoeken van extremen in beweging en beeld. Twintig minuten lang wordt je door twee millennials en hun dynamisch, acrobatisch duet meegenomen in een licht absurdistische wereld waarin deze problematiek uiteen wordt gezet. Lullaby toont, reflecteert en geeft suggesties. De voorstelling heeft een flitsend karakter, is bij vlagen confronterend, maar wordt steeds met een knipoog gebracht. Bekijk hier alvast de trailer.

RANDPROGRAMMA
Naast de dansvoorstellingen in het hoofdprogramma bieden we een randprogramma waarbij je door gesprekken, interviews of zelfs een feestje wordt geprikkeld om de dansvoorstellingen en hun zeggingskracht op een andere manier te bekijken.

Deze avond zal Annelie Davis, voormalig danser en choreograaf, in Kunst, het lichaam en jouw identiteit je door een korte lichaamsbewustheidsoefening leiden en in gesprek gaan met NEON, de makers van de voorstelling Körper. Hoe is de geëngageerde dans in de afgelopen jaren veranderd? Hoe verandert een lichaam, hoe verandert de wereld, door de jaren en door dans?

Nijmeegse Stadsdichter Wout Waanders zal iedere festivaldag live-dichten na afloop van de voorstellingen. Wout maakt tijdens de voorstelling notities van wat er gebeurt op het podium, maar ook in het publiek. Wat maakt de dans los? Na afloop van de voorstelling hoor je zijn poëtische impressie. Samen met Cinedans zorgen wij voor een verrassend en spraakmakend filmprogramma.

movingfutures.nl / #jongehonden

PROGRAMMA MOVING FUTURES 2019
DONDERDAG 16 MEI
Sophie Mayeux – Die Verwandlung
Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage Nøsted – Panflutes & Paperwork

VRIJDAG 17 MEI
Sigrid Stigsdatter Mathiassen – Hope & Heavy Metal
Judith Clijsters – Bored to Death

ZATERDAG 18 MEI
NEON – Körper
Piet van Dycke en Annemijn Rijk – Lullaby, een wiegelied dat wakker schudt

De voorstelling NOTES ON SYNCHRONY van Random Collision & Rijksunversiteit Groningen stond geprogrammeerd op zaterdagavond, maar is komen te vervallen. 

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?