sluit

Music Meeting @ LUX – Alfredo Rodríguez Trio + Alain Pérez Quinteto Laatste kaarten

Language No Problem

Zomerse sferen in de herfst, dat kan bij LUX! Op zondag 21 november presenteert Music Meeting Concerts een zeer bijzondere Cubaanse zondag met maar liefst twee optredens.

Alain Pérez Quinteto en Alfredo Rodríguez Trio geven een voorproefje van Music Meeting 2022, dat binnen het programma eveneens Cuba als rode draad heeft. Pianist Rodríguez heeft een sublieme techniek. Daarbij speelt hij met zichtbaar plezier, wat aanstekelijk werkten je het gevoel geeft dat je naast hem aan de piano zit. Pérez is een ware grootheid in de Latijns-Amerikaanse wereld en zelden in Nederland. Met zijn kwintet sluit de levende legende deze dag af, om tijdens Music Meeting 2022 terug te keren met zijn voltallige salsa-bezetting. Niet te missen!

Alain Pérez

Alain Pérez, de trots van Cuba, komt voor zeldzaam concert naar Nijmegen
Vaste naam op het lijstje genomineerden voor een Latin Grammy: Alain Pérez. De Cubaanse bassist en zanger wordt gezien als een muzikaal genie en is een eminentie in de salsa, latin-jazz én flamenco scene. Dat laatste is bijzonder, voor iemand die niet van Spaanse maar van Cubaanse afkomst is. Er is dan ook weinig op muzikaal vlak wat Pérez niet kan. Dat werd al vroeg duidelijk, want al voor zijn dertigste werd hij een bekende naam door zijn rol als bandleider van de legendarische zangeres Celia Cruz. Hij verstevigde zijn reputatie door zes jaar als vaste bassist van flamenco-grootheid Paco de Lucia te spelen. Inmiddels heeft hij al jaren zijn eigen band, waarmee hij behoort tot Cuba’s belangrijkste muzikale exponenten.

Pérez is van vele markten thuis. Hij is opgeleid als bassist en gitarist, maar zingt ook, speelt piano en percussie en werkt als componist, arrangeur en producer. Onlangs werd hij (wederom) genomineerd voor een Latin Grammy, deze keer voor het album dat hij opnam met het mythische Cubaanse charanga-orkest Orquesta Aragón en Isaac Delgado. Optredens in Nederland zijn zeer zeldzaam. Vreemd eigenlijk, gezien zijn bijzondere stijl, veelzijdigheid en indrukwekkende optredens. Zelden zie je iemand met zoveel gevoel en emotie spelen en zingen. Aangevuld met zijn nagenoeg Cubaanse band belooft dat latin-jazz vuurwerk op de planken.

Alfredo Rodríguez Trio

Even sprankelende als toegankelijke muziek van een virtuoos trio
De Cubaanse pianist Alfredo Rodríguez bezit het bijzondere vermogen publiek volop deelgenoot te maken van zijn sublieme techniek én van het plezier dat zijn grote talent hem biedt. Een vanzelfsprekendheid is dat zeker niet. Virtuositeit sluit voor hetzelfde geld de toehoorder buiten, waardoor muziek verwordt tot iets dat bewondering oproept, maar weinig ruimte voor een wederzijdse betrokkenheid laat. Bij Rodríguez verdwijnt de afstand tussen maker en luisteraar juist, het publiek zit bijna bij de musicus op schoot en is live getuige van het wonderlijk gemak waarmee de noten elkaar opvolgen, het geraffineerde spel met ritme en harmonie, en de direct meezingbare melodieën die bepaald niet makkelijk te spelen zijn, maar een grote vanzelfsprekendheid hebben en zich daardoor makkelijk wekenlang in het hoofd van de luisteraar nestelen.

Rodríguez kan muziek laten sprankelen, niet zelden speelt hij met bekende klassieke en/of kerkelijke muziek waaraan hij iets lichtvoetigs toevoegt zonder het origineel daarmee banaal te maken. Ook dat is een bijzondere gave. Het verbaast dan ook niet dat de Cubaan met grootheden als bassist Richard Bona en trompettist Ibrahim Maalouf samenwerkte. Maar let vooral ook op zijn twee kompanen, met name bassist/gitarist Munir Hossn is op een heerlijke manier een geval apart.

MUSIC MEETING CONCERTS – EEN SERIE CONCERTEN VAN MUZIKALE GROOTMEESTERS

Als opmaat naar het organiseren van een volwaardige editie van Music Meeting Festival in 2022 programmeert de festivalorganisatie dit najaar in samenwerking met een aantal gerenommeerde podia in zowel binnen- als buitenland een reeks losse concerten. Onder de noemer ‘Music Meeting Concerts’, die worden georganiseerd in LUX en Brebl in Nijmegen, LantarenVenster in Rotterdam, Concertgebouw Amsterdam én MuziekPublique in Brussel, kunnen liefhebbers van avontuurlijke muziek genieten van een serie bijzondere projecten van muzikale grootmeesters uit alle windstreken.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?