sluit

Nastaran Razawi Khorasani

Songs for no one

Songs for no one van Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid. “Een fijnzinnig en indringend portret” NRC (★★★★)

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft.

Winnaar BNG Bank Theaterprijs 2020 & 2021

Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? Songs for no one gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid. Dit concept won de BNG Bank Theaterprijs 2020. De voorstelling Songs for no one is de winnaar van de BNG Theaterprijs 2021.

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani over Songs for no one

Nastaran: “Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik ben me bewust van mijn privileges en voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.”

Over Nastaran Razawi Khorasani

Nastaran Razawi Khorasani (Iran, 1987) is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Tijdens het Nederlands Theaterfestival in 2014 won Nastaran de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie voor haar rol in CASH. In 2020 won ze de BNG Bank Theaterprijs en in hetzelfde jaar ontving ze een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek.

 • Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.
  De Volkskrant
 • Haar interviewtechniek is voorbeeldig: ze legt de kinderen niets in de mond, houdt de vragen alledaags en concreet en vraagt goed door.
  NRC
 • Het is een topprestatie van Nastaran Razawi Khorasani dat ze zo’n lieflijke voorstelling heeft weten te maken met een bikkelharde inhoud.
   Theaterkrant - Keuze van de criticus
  • Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.
    BNG Bank Theaterprijs
   Attend

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?