sluit

Nicole Beutler Projects

Microcosm

Charlotte Van den Broeck en Arnon Grunberg waren het er snel over eens: dansen is het meest gênante dat er bestaat. Reden genoeg om uit hun comfort zone te stappen en een dansvoorstelling te maken. Choreograaf Nicole Beutler neemt ze in Microcosm mee op een ontdekkingsreis door het lichaam.

Twee bekende schrijvers gaan de confrontatie aan met hun schaamte. Charlotte Van den Broeck en Arnon Grunberg waren het er snel over eens: dansen is het meest gênante dat er bestaat. Reden genoeg voor de penvrienden om uit hun comfort zone te stappen en samen een dansvoorstelling te maken. Beeldend choreograaf Nicole Beutler neemt het tweetal mee op een ontdekkingsreis door het lichaam. Van een zenuwslopend dansdebuut naar een bevrijdende conversatie tussen hoofd en lijf.

Al sinds Eva van de verboden vrucht proefde is ons bewustzijn onlosmakelijk verbonden met schaamte voor ons lijf. Maar is deze tegenstelling tussen lichaam en geest niet een oeroude misvatting? We zijn vervreemd van de wijsheid van het lichaam. Via monologues intérieurs gaan de schrijvers in gesprek met hun eigen fysieke ongemak. Danspasje voor danspasje treden ze uit het oververhitte hoofd, en in de microkosmos van het lichaam waarbinnen miljoenen processen, microben en bacteriën hun gang gaan. Een zoektocht naar het overstijgen van jezelf in het licht van een grenzeloos universum.

Over Charlotte Van den Broeck & Arnon Grunberg

De Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck (1991) en de Nederlandse auteur Arnon Grunberg (1971) ontmoetten elkaar toen ze in 2016 samen de Frankfurter Buchmesse mochten openen. Sindsdien schrijven ze elkaar elke week een brief in de Vlaamse krant De Standaard. Schaamte en angst is een regelmatig terugkerend thema in hun briefwisseling. Zo ontstond ook het idee om het meest schaamtevolle te doen dat ze konden bedenken: dansen. Ze benaderden choreograaf en regisseur Nicole Beutler met de vraag of zij met hen een voorstelling wilden maken.

Over Nicole Beutler

Beutler (1969) staat bekend om haar stilistische en ontroerende totaaltheater waarin beweging, muziek en tekst elkaar naadloos aanvullen en versterken. Schrijvers die gaan dansen, dat vond zij een prikkelende gedachte. Wat is het verschil tussen de zeggingskracht van het woord en de zeggingskracht van het lijf? Op basis van die vraag ontwikkelde ze microcosm: schrijvers op zoek naar de diepere wijsheid van het lichaam.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?