sluit

Noord Nederlands Toneel

My First Tragedy: Iphigeneia

Regisseur Mart van Berckel gaat in My First Tragedy: Iphigeneia met een cast van dansers en acteurs op zoek naar het rituele karakter van tragedies, waarin het (menselijk) offer een belangrijke rol speelt.

In een beeldende, fysieke en muzikale voorstelling pelt hij in zijn eigen stijl de tragedie stukje bij beetje af tot de niet-rationele kern: een beeldende en vernieuwende enscenering vol muziek, kleur, ruimte, licht en de lichamen van de acteurs.

De mensheid heeft altijd al rituelen ontwikkeld om het onbegrijpelijke, het onvatbare, het niet-rationele te bezweren. Carnaval, religieuze processies, voetbalwedstrijden, theater: allemaal kennen zij hun eigen rituelen en zorgen ze op hun eigen manier voor verbinding en gezamenlijkheid. Exact daarvoor waren de Griekse tragedies van het oude Athene bedoeld: als groter ritueel, vaak ter ere van Dionysos, maar ook als reflectie op de wereldlijke problemen van een jonge democratie.

Over Mart van Berckel

Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie en is sinds 2021 verbonden aan NITE (NNT/Club Guy&Roni). Zijn werk is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en gaat daarbij te werk als een componist: met grote precisie en oog voor detail stemt hij beeld, muziek, tekst, licht en beweging op elkaar af. Gefascineerd door ons onderbewustzijn zet hij werelden op het toneel met een volstrekt eigen logica, die soms rechtstreeks uit onze dromen of nachtmerries lijkt te komen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?