sluit

Nynke Laverman Laatste kaarten

Plant

Plant is een indringende en filmische muzikale trip van zangeres en wereldreiziger Nynke Laverman, die in het fluisterregister van haar stem kruipt en kwetsbare, ijle soundscapes afwisselt met beats en spoken word.

De theatervoorstelling en het gelijknamige album gaan over het proces van transformatie, over verandering in jezelf. Durven we bekende wegen te verlaten, vertrouwde patronen te doorbreken, de stilte toe te laten en het even niet te weten?

Op de steppen van Mongolië besluit Nynke haar podiumkunst toe te wijden aan het wederzijdse respect tussen mensen en hun leefomgeving. Ze realiseert zich tijdens het maken van Plant dat ze zich wil uitspreken en is daardoor juist zachter gaan zingen, minder woorden gaan gebruiken, minder gaan dóen. Juist door minder te doen en zachter te zingen, klinkt de oproep van Nynke luider dan ooit: wie willen we zijn als mens? De gedempte pianoklanken en explosieve, vulkanische drumsessies van Sytze Pruiksma trekken je moeiteloos mee in de surreële werelden van videokunstenaar Douwe Dijkstra.

Over Nynke Laverman

Nynke Laverman is zangeres, songwriter, spoken word artist en ontdekkingsreiziger. Ze bevraagt het leven en spaart daarbij ook zichzelf niet. Nynke schetst poëtische, surreële werelden met veelal akoestische muziek en aardse teksten. Haar liefde voor taal en doorleefde, ingetogen stemgeluid gidsen je fijnzinnig naar nieuwe gebieden in je verbeelding. De veelzijdige Friezin heeft een stem die je bijblijft: ‘a leaf-blown shimmer of a voice’, schrijft The Independent.

 • Een langgerekt, associatief filmshot, hallucinerend en huiveringwekkend. (…) In de regie van Terpstra is ‘Plant’ een onheilspellende, gedragen voorstelling, duister en heftig.
   Theaterkrant
  • Een voorstelling die staat als een huis en ademt als een bos.
    Friesch Dagblad
   • Een voorstelling die je vaker wilt, nee moet, gaan bekijken en beluisteren
    Leeuwarder Courant
   • Nynke Laverman weet diep te raken.
     Trouw

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?