sluit

Orkater/De Nieuwkomers – Jasper Stoop en Simme Wouters

De Dingen Die Begraven Liggen

Jasper Stoop en Simme Wouters, De Nieuwkomers van Orkater, spelen de voorstelling De dingen die begraven liggen, een ode aan de zoekende mens. Een roadtrip zonder wegbeschrijving, waarin het leven nooit loopt zoals gehoopt.

“De voorstelling staat als een huis, ook dankzij de strakke eindregie van Floor Houwink ten Cate. De afwisseling van speelstijlen, van muziek en tekst, de vele subtiele omdraaiingen en kleine grapjes maken het een feest om naar te kijken. De kolderieke, surrealistische zoektocht transformeert tot een gebruiksaanwijzing om te leven.” De Theaterkrant

Over De Dingen die begraven liggen

Een ridder doolt rond op een eindeloze zandvlakte. Hij is op zoek naar zijn zwaard. In plaats daarvan vindt hij een man met een metaaldetector, die op zijn beurt zoekt naar verlossing. Ze komen tot een deal: als de man de ridder helpt zijn zwaard te vinden, zal de ridder de man doden met zijn zwaard. Wat volgt is een kosmische, surrealistische, muzikale zoektocht. Een roadtrip zonder wegbeschrijving, waarin het leven nooit loopt zoals gehoopt.

Over De Nieuwkomers Jasper Stoop en Simme Wouters

Jasper Stoop en Simme Wouters hebben elkaar ontmoet tijdens hun opleiding aan de Amsterdamse toneelschool. Daar vonden ze elkaar in een gedeelde liefde voor taal en muziek. Simme studeerde er in 2019 af met zijn zelfgeschreven voorstelling De man die per ongeluk het grote verdriet had ingeslikt, waarvoor hij datzelfde jaar de Top Naeff Prijs in ontvangst mocht nemen. Jasper deed dit fijntjes over in 2020: studeerde af en won (met Teun Donders) de Top Naeff Prijs voor zijn afstudeervoorstelling De worm in het zijn.

Het talentontwikkelingsprogramma De Nieuwkomers van Orkater

Binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. De dingen die begraven liggen is de 23e productie van Orkater/De Nieuwkomers. Voor hun debuutvoorstelling werken Simme & Jasper samen met acteur Jurjen Zeelen en scenografe Lisanne Bovée.

Een mini-interview met…

“Als Nieuwkomer bij Orkater mogen maken wat je in je hoofd hebt, dat is meer dan goud. Dat is een diamanten ervaring.” 

“Toen ik 15 was zag ik voor het eerst een Orkatervoorstelling,” vertelt Jasper. “Ik had nog nooit zoiets gezien. De samenkomst van taal en muziek, het chaotische decor in de grote zaal van de Stadsschouwburg, de muziek– ik was enorm onder de indruk. Die poging deden we zelf ook toen we een plan pitchten bij Orkater. We zochten naar een verhaal over zoekende mensen.” Toen Simme een cartoon in de krant vond viel alles op zijn plek: “Een ridder zoekt op het strand naar zijn zwaard, maar vindt door het geluid van een piep een man met een metaaldetector onder het zand. Die situatie riep gelijk zoveel vragen op: waarom zit die man in het zand? Wat is een ridder zonder zwaard? Welk verhaal gaat eraan vooraf?”

“Wij houden allemaal van taal en muziek. Wat je daarmee kunt is magisch,” vertelt Simme. “Het is tegelijkertijd misschien ook wel het moeilijkste dat er is,” zegt Floor Houwink ten Cate, die de eindregie voor haar rekening neemt. “Tekst en muziek in deze voorstelling zijn behoorlijk complementair aan elkaar. De personages spreken over concrete zaken die ze zijn kwijtgeraakt, terwijl de muziek op een gevoelsmatiger level iets vertelt en hun ware aard laat horen.” Jasper: “De muziek moest een soort hartenkreet worden. Ons eerste uitgangspunt was fado, misschien wel hét hartenkreet-genre.” Simme: “De uiteindelijke muziek heeft een soortgelijk DNA als fado, maar is nu vooral ritmisch met dromerige, melodische lange klanken en koortjes geworden.”

Simme en Jasper: “We hopen dat de liefde die wij voelen voor eender wie in het leven ploetert ook wordt gevoeld door het publiek voor onze personages en dat men zich anderhalf uur in dit absurde universum waant. Het is niet onze echte wereld, maar het gaat er wel over. In het leven is er geen antwoord of oplossing voor gepieker, gezoek en geploeter. Als onze voorstelling een beetje troost kan bieden doordat men personages ziet die hetzelfde meemaken en toch blijven proberen, dan is dat mooi.”

Dit mini-interview is onderdeel van een uitgebreid interview dat Frank Siera met het hele team, inclusief begeleiders, hield over de voorstelling en wat het betekent Nieuwkomers te zijn bij Orkater.

  • De voorstelling staat als een huis, ook dankzij de strakke eindregie van Floor Houwink ten Cate. De afwisseling van speelstijlen, van muziek en tekst, de vele subtiele omdraaiingen en kleine grapjes maken het een feest om naar te kijken. De kolderieke, surrealistische zoektocht transformeert tot een gebruiksaanwijzing om te leven.
      De Theaterkrant

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?