sluit

Orkater | De Nieuwkomers presenteert UMA Laatste kaarten

Oroonoko

Orkater/De Nieuwkomers is een ontwikkelingsprogramma voor jong talent dat hen de kans geeft hun ideeën om te zetten in muziektheaterproducties. Deze 25e productie is gemaakt naar de novelle Oroonoko van Aphra Behn. Oroonoko is een schrijnend gevecht tegen het onontkoombare, in de vorm van een muzikaal epos.

UMA maakt experimenteel muziektheater, waarin Surinaamse kawina, westerse 17e eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats moeiteloos in elkaar overvloeien. De muziek aan twee kanten van de oceaan op hetzelfde moment werd gemaakt, blijkt bijzonder goed verenigbaar.

Aphra Behn was de eerste vrouwelijke schrijfster die kon leven van haar pen. Haar novelle Oroonoko, the Royal Slave doet als tragedie niet onder voor Romeo & Julia en Othello. UMA maakt een radicale bewerking van de novelle, waarin de personages de confrontatie aangaan met hun schrijver. Kun je ontsnappen aan het levensverhaal dat voor jou geschreven is?

“It is not titles make men brave or good, or birth that bestows courage and generosity.”
– Aphra Behn

Het verhaal van Oroonoko

Dit verhaal volgt een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart – zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangen en vastgeketend op een WIC-schip, waar hij zijn toekomst, als tot slaaf gemaakte, tegemoet treedt. Wat volgt is een onverwachte hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot.

Over UMA

UMA bestaat uit actrice Carmen van Mulier (De Krijtkring, Lampje), actrice/danseres Cripta Scheepers (Watskeburt, Showponies), actrice Jamie Grant (KLEM, Casablanca) en drummer/componist Jimmi Hueting (Jo Goes Hunting, 4B2M). Binnen het talent ontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. Oroonoko is de 25e productie van Orkater/De Nieuwkomers.

Met de Nijmeegse drummer, componist en producer Jimmi Hueting

De van oorsprong Nijmeegse drummer, componist en producer Jimmi Hueting tekende voor het concept en de muziek. Bij het grotere publiek is hij vooral bekend door de alternatieve indie die hij met zijn band Jo Goes Hunting maakt. Jimmi is echter van vele markten thuis; zo studeerde hij jazz drums aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs en behaalde hij (cum laude) zijn masterdiploma aan Codarts in Rotterdam. Eerder was hij te zien op FJIN 2021 en stond hij, net als zijn broer Rocco Hueting (uitvoerend muzikant bij De Staat), op het podium van Doornroosje.

  • Hun spel is krachtig en loepzuiver.
    NRC
  • Het jonge viertal toont lef met deze eigenzinnige enscenering...
      Scenes
    • Mede door de muziek en de kleurrijke kostuums (ontworpen door Sjo Schütt), die in plooival en stof refereren aan 17e-eeuwse kledij, komt Oroonoko groots en meeslepend tot leven. UMA duikt niet weg om zichzelf met heerlijke onbescheiden branie en bombastische percussie het publiek mee te voeren in het verhaal dat zíj belangrijk vinden om te vertellen.
        De Theaterkrant
      • UMA verbeeldt dat alles in kleurrijke scènes, met fraaie kostuums en imponerende live soundscape van Jimmi Hueting: een mix van techno, klassieke hofzang en Surinaamse muziek.
          Volkskrant
        • Het acteerwerk is ijzersterk. Grant vertelt als Aphra Behn op een zachte manier over haar herinneringen, maar is als kapitein die Oroonoko verkoopt net zo hard. Als de verliefde Imoinda weet Van Mulier zowel Oroonoko en de plantagehouder als het publiek te betoveren. Tijdens de vluchtscène – waarin decor, muziek en spel perfect samenkomen – presenteert Scheepers zichzelf met onheilspellende dans, klanken en gezichtsuitdrukkingen als een soort bezetene op het podium.
            Het Parool

          De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?