sluit

Orkater | De Nieuwkomers presenteert UMA

Oroonoko

UMA maakt experimenteel muziektheater, waarin Surinaamse kawina, westerse zeventiende-eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats in elkaar overvloeien. Oroonoko, naar de gelijknamige novelle, is de 25e aflevering van De Nieuwkomers, het talentontwikkelingsprogramma van Orkater dat jonge muzikanten en makers in staat stelt hun ideeën om te zetten in een voorstelling.

Aphra Behn (1640-1689) was de eerste vrouwelijke schrijfster die kon leven van haar pen. Haar novelle ‘Oroonoko, the Royal Slave’ doet als tragedie niet onder voor Shakespeares ‘Romeo en Julia’ of ‘Othello’. Oroonoko is een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart: zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangengezet op een WIC-schip en wacht hem een desastreuze toekomst als tot slaaf gemaakte. Wat volgt is een onverwachte hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot. UMA maakt een radicale bewerking van de roman, waarin de personages de confrontatie aangaan met hun schrijver, een schrijnend gevecht tegen het onontkoombare als muzikaal epos.

De van oorsprong Nijmeegse drummer, componist en producer Jimmi Hueting tekende voor het concept en de muziek. Bij het grotere publiek is hij vooral bekend door de alternatieve indie die hij met zijn band Jo Goes Hunting maakt. Jimmi is echter van vele markten thuis; zo studeerde hij jazz drums aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs en behaalde hij (cum laude) zijn masterdiploma aan Codarts in Rotterdam. Eerder was hij te zien op FJIN 2021 en stond hij, net als zijn broer Rocco Hueting (uitvoerend muzikant bij De Staat), op het podium van Doornroosje.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?