We nodigen je uit om deel te nemen aan de Keti Koti Tafel waarbij middels het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens tijdens een rituele maaltijd stilgestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Naar aanleiding van de theatervoorstelling De plantage van onze voorouders.
Orkater en Stichting Keti Koti Tafel bieden vijftig mensen de kans om deel te nemen aan een theaterversie van De Keti Koti Tafel, voorafgaand aan de voorstelling De plantage van onze voorouders. Ervaar zelf hoe een persoonlijke uitwisseling tussen witte mensen en mensen van kleur, je tot betekenisvolle inzichten laat komen over de sporen van het slavernijverleden en hoe dit in het heden nog wordt gevoeld. Een gesprek met kleine hapjes en eeuwenoude liederen en rituelen, die ook in de voorstelling een belangrijke rol spelen.
De Keti Koti Tafel is een traditie, die sinds 2012 meer dan 35.000 Nederlanders (50% wit, 50% van kleur) met elkaar in gesprek heeft gebracht. Aan een Keti Koti Tafel nemen een gelijk aantal witte als zwarte deelnemers deel, die op basis van een gestructureerde dialoog reflecteren over de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden en de omgang hiermee. Tijdens de tafel is er een maaltijd, rituelen, klinken er treur- en bevrijdingsliederen en voeren deelnemers één-op-één gesprekken, aan de hand van een speciaal ontwikkelde dialoogmethode.
Rondom de voorstelling wordt samen met Keti Koti Tafel een geritualiseerde dialoogtafel ontwikkeld waarbij het publiek met elkaar in verdiepende dialoog gaat om stil te staan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Stichting Keti Koti Tafel beoogt het collectieve bewustzijn ten aanzien van de erfenis van het slavernij en koloniale verleden van Nederland te vergroten door middel van dialoogtafels en themabijeenkomsten.
De Keti Koti Tafel bestaat uit een dialoogtafel die geïnspireerd is op de thematiek van de voorstelling en duurt zo’n 40 minuten. Omdat voor de Keti Koti Tafel een evenredige verdeling van witte mensen en mensen van kleur een voorwaarde is, zal bij het kopen van kaarten uitgevraagd worden waarmee je jezelf het meest identificeert (wit of zwart). Dit voorprogramma is ook zonder bezoek aan de voorstelling te boeken.
In het herdenkingsjaar 2023 gaan actrices Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter terug naar de plek die hun voorouders verbindt: de plantage Tout Lui Faut in Suriname. De plantage van onze voorouders, muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva. Deze voorstelling is twee keer bij ons te zien: op zaterdag 11 november om 20.30 uur en op zondag 12 november om 16.00 uur. Lees hier meer & koop kaarten