sluit

Programma voor de stad – Mohammed Azaay Bijgeboekt

Jihad van Liefde

Jihad van Liefde is een rauw en inspirerend muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Van Reybrouck. “Een aangrijpend portret van rouwe liefde”.

Hij tekent daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri, een metrobestuurder uit het Belgische Molenbeek die in 2016 zijn grote liefde en de moeder van zijn drie kinderen verloor bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct op de tragedie volgde.

Het indrukwekkende boek en zijn bewogen oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht. Acteur Mohammed Azaay kruipt in de huid van een gewone man die, getroffen door het noodlot, zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en verzoening, die menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan.

Programma voor de stad

Deze voorstelling maakt deel uit van het Programma voor de stad. Ieder seizoen bieden de Stadsschouwburg, LUX en de Lindenberg een programma boordevol theater, cabaret, dans, literatuur en meer. “Toch is het niet altijd mogelijk om alle voorstellingen die je als theater wil laten zien te programmeren. Soms is een zaal niet geschikt voor het decor, soms kunnen agenda’s niet op elkaar afgestemd worden, enzovoorts. Door hierin samen te werken, kunnen een aantal voorstellingen toch een plekje krijgen in de stad”, aldus programmeur Heleen Kalkman van De Lindenberg. Daarom presenteren we dit seizoen gezamenlijk opnieuw een extra programma.

Boys Won’t Be Boys
vrijdag 28 oktober 2022 | 20.00 uur | Lindenberg

Abel van Gijlswijk – AABZ ’22 TOUR: Rebranding Anarchisme
vrijdag 4 november 2022 | 20.00 uur | Stadsschouwburg

LeineRoebana – SILENZIO
vrijdag 3 februari 2023 | 20.00 uur | Lindenberg

Mohammed Azaay – Jihad van Liefde
vrijdag 17 maart 2023 | 20.00 uur | Lindenberg

  • Kippenvel trekt meteen van schouders naar hals. De acute ademloze stilte van de verteller doet je fysiek ervaren hoe verschrikkelijk plotseling, midden in het volle leven, onheil kan toeslaan. (…) In de bewerking van Sarah Ringoet en de regie van Eran Ben-Michaël is het een theaterdocument geworden, dat je recht in het hart treft.
    Trouw
  • Schitterende mengeling van diep rouwbeklag, opflakkerende woede en intense loutering.
    Volkskrant
  • Een aangrijpend portret van rouw en liefde (…) Prachtig is de inbreng van drie muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest. (…) Haat en verdriet omzetten in een verhaal van liefde. (…) Dat verhaal is groots.
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?