sluit

Programma voor de Stad – YoungGangsters Bijgeboekt

The Poverty Peepshow

The Poverty Peepshow van theatergroep YoungGangsters is a milliondollar ride you’ll never forget; een spectaculaire satire over de kwetsende beeldvorming rond armoede. De voorstelling is van woensdag 12 t/m zondag 16 oktober te zien in een loods op het terrein bij Hubert.

Met televisieprogramma’s als Een dubbeltje op z’n kant en Effe geen cent te makken als voorbeeld, zet (ook) YoungGangsters armoede in als winstmodel. Betreed onze zinderende attractie: het spookhuis van de armoede als smakelijk spektakel.

In The Poverty Peepshow wordt armoede een ware belevenis. Je ruikt de schimmel in een verkrotte woning, voelt de druppels van het lekkende dak en hoort de knorrende magen. Je bent getuige van een live huisuitzetting en zit vooraan bij de hartverscheurende strijd tussen de deerniswekkende bewoners van het pand en de onverbiddelijke handhavers van de wet. Vergeet de kermis, Efteling of Duinrell, The Poverty Peepshow is worth your money!

Sinds de roemruchte intrede van de Tokkies op nationale televisie, is de armoede-realityshow niet meer weg te denken uit het programma-aanbod. ‘Steenrijk, straatarm’, ‘Rondkomen in de Schilderswijk’, ‘Dubbeltje op z’n kant’, ‘De andere kant van Nederland’ en ‘Uitstel van executie’ geven de kijkers de kans om zich te verlekkeren aan de ellende van anderen. Al die programma’s brengen armoede terug tot het drama van een individu, zonder de maatschappelijke context daarbij te betrekken.

De stereotypen die televisiemakers ons voorschotelen in deze zogenaamde ‘Poverty Porn’ hebben grote gevolgen. Niet alleen zijn ze bijzonder kwetsend voor iedereen die financiële problemen heeft, maar ze zijn ook van invloed op het vertekende beeld van armoede dat zich in ons collectieve bewustzijn heeft genesteld. Met The Poverty Peepshow legt YoungGangsters de mechanismes van deze beeldvorming bloot, maar niet zonder er zelf een slaatje uit te slaan.

Speciale vrijkaartenactie

Heb je een kleine beurs en wil je graag de voorstelling bezoeken? Stuur dan een mail o.v.v. VRIJKAART naar Maartje via [email protected]. Per avond stellen we hiervoor een aantal vrijkaarten beschikbaar, wees er op tijd bij.

Over YoungGangsters

YoungGangsters maakt al ruim 12 jaar ‘actietheater’: een zelfontwikkelde theatervorm waarin ze hun liefde en fascinatie voor geënsceneerd Hollywoodfilmgeweld vertalen in voorstellingen vol slapstickgevechten, beeldspektakel en special effects. De voorstellingen van YoungGangsters gaan over het individu dat zich staande probeert te houden in de gewelddadige storm van meningen, massamanipulatie en (fake)nieuws: maatschappelijke thema’s, verpakt in opzwepend entertainment. Informatie: www.younggangsters.com

Programma voor de stad

Deze voorstelling maakt deel uit van het Programma voor de stad. Ieder seizoen bieden de Stadsschouwburg, LUX en de Lindenberg een programma boordevol theater, cabaret, dans, literatuur en meer. “Toch is het niet altijd mogelijk om alle voorstellingen die je als theater wil laten zien te programmeren. Soms is een zaal niet geschikt voor het decor, soms kunnen agenda’s niet op elkaar afgestemd worden, enzovoorts. Door hierin samen te werken, kunnen een aantal voorstellingen toch een plekje krijgen in de stad”, aldus programmeur Heleen Kalkman van De Lindenberg. Daarom presenteren we dit seizoen gezamenlijk opnieuw een extra programma.

YoungGangsters – The Poverty Peepshow
woensdag 12 t/m zondag 16 oktober | 20.00 uur, zondag: 15.00 uur | Hubert

Boys Won’t Be Boys
vrijdag 28 oktober 2022 | 20.00 uur | Lindenberg

Abel van Gijlswijk – AABZ ’22 TOUR: Rebranding Anarchisme
vrijdag 4 november 2022 | 20.00 uur | Stadsschouwburg

LeineRoebana – SILENZIO
vrijdag 3 februari 2023 | 20.00 uur | Lindenberg

Mohammed Azaay – Jihad van Liefde
vrijdag 17 maart 2023 | 20.00 uur | Lindenberg

 • Scherpe satire over schuld en schaamte. […] The Poverty Peepshow een pijnlijk actuele experience die iedere politicus zou moeten ondergaan.
   Theaterkrant
  • Tragikomedie die je niet onberoerd laat […] Een uitbundige uitwisseling tussen een sexy deurwaarder, bewegende objecten, een gefrustreerde telefoon, een buikige spiderman en een zeventiende-eeuwse pijproker.
   Trouw
  • Verrassend is het slot. […] De pruiken, dikmaakpakken en platte accenten verdwijnen om ons zo zicht te geven op een echt verhaal over armoede.
   De Volkskrant

  De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?