sluit

Ralph van Raat speelt Satie (14.00 uur)

Ode aan Reinbert de Leeuw
De Ontmoeting

Ralph van Raat brengt een ode aan Reinbert de Leeuw met zijn vertolkingen van muziek van Erik Satie, waaronder de Gymnopédies, de Ogives en de Gnossiennes. Van Raat omlijst dit sfeervolle, ingetogen concert met enkele delen uit de wonderbaarlijke pianocyclus The Book of Sounds van Hans Otte.

In dit concert staat de muziek van wellicht de meest beroemde en geliefde componisten van de twintigste eeuw centraal: Erik Satie (1866-1925). De lange, melancholische melodielijnen en vaak langzame tempi dringen direct door tot het hart, ondanks dat Satie zijn muziek zelf het liefst als slechts een geluidsdecor zag. Tot de mooiste stukken behoren de drie prachtige, sobere pianowerken Gymnopédies, die een internationale hype werden door de legendarische plaatopnamen van de onlangs overleden dirigent en pianist Reinbert de Leeuw.

Pianist Ralph van Raat, die afgelopen november nog De Ovatie 2019 won voor de meest indrukwekkende podiumpresentatie van het seizoen, werd gevraagd de laatste Satie-concerten van De Leeuw over te nemen, in bijzijn van de maestro. Op zondag 8 november komt hij naar Nijmegen om zijn vertolkingen te laten horen van highlights van Satie, zoals de Gymnopédies, de Ogives en de Gnossiennes, en enkele minder vaak gehoorde werken zoals de Nocturnes die Satie in 1919 als één van zijn laatste werken schreef. Van Raat omlijst dit sfeervolle, ingetogen concert met enkele delen uit de wonderbaarlijke pianocyclus The Book of Sounds van Hans Otte (1926-2007), die zich liet inspireren door onder andere Erik Satie, door Schubert en door het minimalisme van Philip Glass en Steve Reich.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden