sluit

Rudolphi Producties

Het Debuut
#hoeoverleefik
Openingsweekend

Het Debuut is niet meer weg te denken uit het theaterlandschap. Jonge theatermakers die met lef en scherpzinnigheid hun werk tonen. Ze nemen je in drie verschillende voorstellingen mee in hun belevingswereld. Ze raken, vertederen, verontrusten en schudden je wakker.

Voor veel beginnende makers is deze springplank naar de theaterzaal van onschatbare waarde gebleken. Ook dit jaar reist een gastvrouw mee die de avond inleidt en je na afloop laat kennismaken met de mogelijke toptalenten van morgen.

Deze avond zie je de drie voorstellingen die geselecteerd zijn voor Het Debuut 2019:
Caro Derkx – Me, Myself and Sir Roger Scruton
Arber Aliaj – De zoektocht naar schoonheid
Kathlyn Wuyts – Vaste Grond

MET NAGESPREK
Na afloop van de voorstelling laat de gastvrouw, deze avond Janske Dekkers, je kennis maken met de makers.

CARO DERKX  – ME, MYSELF AND SIR ROGER SCRUTON
Tijdens haar studie komt Caro Derkx in aanraking met het gedachtegoed van de Britse conservatieve filosoof Roger Scruton. Scruton was de scriptiebegeleider van Forum voor Democratie politicus Baudet. Derkx neemt de uitgesproken opvattingen van de filosoof onder de loep en raakt betoverd door zijn wereldbeeld. Kun je je eigen beperkingen ontstijgen en dichter bij de ander komen? Zowel de ander buiten jezelf, als de ander binnen jezelf. Wat is het spanningsveld tussen ‘ik’ en de ‘ander’. En wanneer gaat ‘daar’ over in ‘hier’ en het ‘ik’ over in ‘wij’? In Me, Myself and Sir Roger Scruton vervaagt de grens tussen feit en fictie. Een intieme solo waarin documentaire, theater, video en literatuur op unieke wijze samensmelten.

Tekst, concept en spel: Caro Derkx Begeleiding: Thomas Dudkiewicz Muziek: Olaf Kroon Met dank aan: Wilfried de Jong, Bodleian Library Oxford, Rik Balder, Puck Balder, Wim Kayzer, Peter Missotten, Roger Scruton, Stijn Vervoort en Mees Walter. Deze voorstelling is gedeeltelijk Engelstalig met Nederlandse ondertiteling.

ARBER ALIAJ – DE ZOEKTOCHT NAAR SCHOONHEID 
Alles wat ons aantrekt is schoon, ook het lelijke. Of we het nu hebben over een stem, lichaam, beeld, ritme, muziek of energie. We vormen onze persoonlijkheid en maken onze keuzes op grond van een schoonheidsideaal. Hoe kan het dat we, onbewust, in alles het schone nastreven? En kunnen we ‘het schone’ vervangen door ‘het juiste’? De juiste persoon, de juiste plaats in de samenleving, de juiste verbinding. Volgens de Britse filosoof Roger Scruton is alles in de natuur met elkaar verbonden en is ‘het juiste’ voor iedereen anders. Waardoor we allemaal ‘onze’ plaats in de puzzel kunnen vinden. Het schone is subjectief en persoonlijk, alsook cultureel en menselijk. Misschien zelfs dierlijk, chemisch en universeel. Zijn er bepaalde schoonheden waar we het allemaal over eens zijn? Schoonheden die ons allen verbinden? Gaan we ooit een formule vinden die van toepassing is op het hele universum: de ultieme schoonheid? De zoektocht naar schoonheid is een theatrale zoektocht naar verbinding.

“Een verrassende voorstelling met sterk, intrigerend spel en vol onverwachte wendingen” aldus de jury van Het Debuut.

Concept: Arber Aliaj Spel: Arber Aliaj, Justine Prignot Eindregie: Marios Bellas

KATHLYN WUYTS – VASTE GROND
Hoe kijk je in de toekomst terug op het leven waar je nu net aan bent begonnen? Kathlyn Wuyts interviewde voor Vaste Grond de serviceflatsbewoners van het woonzorgcentrum Regina Coeli in Brugge, de stad waar zij zelf opgroeide. Hun verhalen vormen de basis van een intieme, muzikale voorstelling. Nieuwsgierig, een beetje bang voor de toekomst en met een verlangen naar eenvoud, onderzoekt ze samen met het publiek mogelijke antwoorden op deze vraag.

“Een liefdevolle, intieme vertelling” aldus de jury van Het Debuut.

Concept en spel: Kathlyn Wuyts Begeleiding: Maarten Heijmans Scenografie: Paul Boereboom Licht en video: Anouk Steenbakkers Geluid: Jordy Zoet Met dank aan: Lisette Aneca, Maria Gouwy, Norbert De Maesschalk, Wilfried Pillen, Paula Wattez, Ghislain Rodeyns, Maria Roelens, Rita Lepsche, Maria Delvoye, Lisette Kempener, Dina Vandeputte, Hedwige Daelman, Lieve Vanhaerents, Paul Braem, Ann Marcus en alle medewerkers van Regina Coeli Ook dank aan: Rik Hollaar, Desiree Delussu, Annebeth Vliestra, Lois Maat, Momo Samwel, Giulia Reiss, Charles Pas en Erasmus Mackenna

OVER RUDOLPHI PRODUCTIES
Het Debuut is een project van Rudolphi Producties, de artistieke thuishaven voor zelfstandige theatermakers van alle generaties. Rudolphi Producties kiest voor makers met een voorliefde voor theater dat dicht op de huid van de samenleving zit. Theater dat verbaast, ontroert, schuurt en verrast. Met Het Debuut geeft Rudolphi Producties pas afgestudeerde theatermakers een kans om zich verder te ontwikkelen en hun werk te tonen. Makers die werken onder de vleugels van Rudolphi Producties zijn o.a. Jette Derlagen, Bodil de la Parra, Waal en Wind (Eva Marie de Waal en Sophie van Winden), Marlies Heuer, Magne van den Berg, René van ’t Hof en Stephanie Louwrier. Geselecteerd voor eerdere edities van Het Debuut zijn o.a. Tim Olivier Somer, Tarik Moree, Romano Haynes, Performancegroep ROTOR, La Isla Bonita, Firma Draak, Rundfunk, URLAND en George Tobal.

OPENINGSWEEKEND
Tijdens ons openingsweekend ontdek je in vier avonden ons veelzijdige podiumprogramma: topjazz, poëtische dans, scherpzinnig theater van jonge makers en pure flamenco. Met een passe-partout heb je toegang tot de vier voorstellingen én krijg je een duurzame LUX tas van gerecycelde filmbanners cadeau.

Het programma:
DO 26 SEP – Kika Sprangers & MMore Jazz: Kevin Hays & Lionel Loueke
VR 27 SEP – Astrid Boons & Korzo Producties – Fields
ZA 28 SEP – Rudolphi Producties – Het Debuut
ZO 29 SEP – Federico Ordonez – In-Puro

rudolphiproducties.nl / #jongehonden #hoeoverleefik

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden