sluit

Sadettin K & Het Nationale Theater

Citizen K.

Citizen K. van theatermaker Sadettin Kirmiziyüz werd in 2019 lovend ontvangen en als een van de beste voorstellingen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. De hyperpersoonlijke vertelling die voelbaar maakt hoe meedogenloos en geniepig identiteitspolitiek en racisme in Nederland werken was eerder ook te zien bij LUX. Velen waren diepgeraakt. Een weergaloze voorstelling die je gezien moet hebben!

“Sadettin Kirmiziyüz laat met een overdonderende voorstelling zien dat hij nog lang niet is uitgesproken over afkomst.” – de Volkskrant ★★★★★

Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz vraagt zich af waarom identiteit anno nu zo’n belangrijke rol speelt in ons bestaan. Aan de hand van een lijst van 254 gebeurtenissen voert hij ons zijn leven binnen, van zijn jeugd in Zutphen tot zijn huidige bestaan in Amsterdam-Noord. Zijn persoonlijke vertelling maakt voelbaar hoe meedogenloos identiteitspolitiek en racisme in Nederland werken. Kirmiziyüz wordt begeleid door multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout. Casper Vandeputte, regisseur van Het Nationale Theater, tekende voor de tekst en regie.

 • Overdonderende voorstelling.
  de Volkskrant
 • Dit is een van die zeldzame parels die net zo hartverwarmend is als dat het koud om het hart slaat. En echt iets teweegbrengt.
  Trouw
 • Tussen schaamte en trots, moet Sadettin Kirmiziyüz balanceren als iemand met een dubbele identiteit. Zijn prachtige voorstelling begint ingetogen, maar escaleert tot woede.
  NCR Handelsblad
 • In Citizen K. verknoopt Sadettin Kırmızıyüz zijn eigen pijn en angst aan de recente: in een alsmaar verhardend Nederland.
   uit juryrapport van het Nederlands Theater Festival
  • Mokerslag van meesterverteller Sadettin Kirmiziyüz.
    Theaterkrant

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?